Keresés
Close this search box.

A gyógytornász tanácsai

//

Mivel gerincünk viseli a legnagyobb terhelést, érthető, hogy igen sérülékeny. Nemcsak hát-, derék- és nyaki fájdalmak, hanem a váll, a karok és lábak, sőt akár a mellkasban és hasban jelentkező panaszok, fájdalmak esetén is érdemes a teljes gerincet vizsgálni, hogy nem onnan ered-e a baj. Csak pontos diagnózis birtokában lehet eredményes a gyógyítás.

Mindennapjainkban a gerinc védelme az alábbi 3 fontos területre terjed ki:

1. A munkábanÁllómunkához nélkülözhetetlen a megfelelő cipő, esetleg talpbetét, mely csökkenti a fáradtságot, alátámasztja a talpat. Ideális élettani mozgást biztosítanak például a térben instabil, terápiás lábbelik.

Irodai ülőmunkánál legfontosabb a monitor megfelelő elhelyezése és a gerinc egészségét fenntartó ülés, amit segíthetünk például dinamikus ülőpárna, ékpárna, labda vagy térdeplő szék használatával.

2. Alvás közben – Ortopédiai szempontból legelőnyösebb az oldalt fekvés felhúzott lábakkal, esetleg a hanyatt fekvés, de a hason fekvés a nyaki gerinc számára igencsak kedvezőtlen. A párnák közül a nyak megfelelő tartásához hasznos lehet az anatómiai párna vagy a hengerpárna. Matracnál a váll és a fenékrész kellő alátámasztása a fő szempont. Tekintsük a gerinc időskori egészségét hosszú évtizedek jól megtérülő befektetésének!

3. Testmozgásnál – A megfelelően végzett gyógytorna képes enyhíteni a panaszokat, megakadályozni a hátfájás kiújulását, esetleg a gerincsérv kialakulását. A McKenzie-módszer hatékony kezelési mód, melynek során a beteg tünetei alapján meghatározhatjuk a gerincben lezajló statikai változásokat.

Szász Anna
gyógytornász
Springday Medical

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!