Keresés
Close this search box.

A melatonint nem pótolják a gyógynövények!

//

Amennyiben rosszul alszik, érdemes tudnia, hogy a nyugtató, lazító hatású gyógynövények csak akkor segítenek az elalvásban, ha az alvászavart stressz, túlpörgés, idegeskedés, lelki trauma okozza. A melatonint azonban nem tudják helyettesíteni.

Akárcsak az altatóknak, a gyógynövény alapú szereknek is fontos szerepe lehet az alvászavarok kezelésében, illetve megelőzésében.

A legnépszerűbb gyógynövényeket, például a kamillát, a citromfüvet, komlótobozt, orbáncfüvet vagy a macskagyökeret hosszú ideje alkalmazzák, és sokan esküsznek ezekre. Azonban, mint bármely más étrend-kiegészítő fogyasztása előtt, érdemes ezekről is tájékozódni, a hatásuk ugyanis egyénenként eltérő lehet.

A legtöbb olyan altató, mely gyógynövényeket tartalmaz, nyugtató, relaxáló hatású, így segít az elalváshoz szükséges ellazult állapotot elérni. A gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítők előnye, hogy sem másnapi levertséget, sem pedig hozzászokást nem okoznak. Azonban ahhoz, hogy kifejthessék a hatásukat, általában hosszabb idő (legalább egy hét) is szükséges lehet.

Ki szedjen melatonint?

Bár a melatonint az egészséges emberek, illetve a különböző alvászavarokban szenvedők is szedhetik, különlegesen jó hatással lehet azokra, akiknek az álmatlansága a cirkadián ritmus zavaraira vezethető vissza. Ezek közé tartozik például a hosszabb utazások során az időeltolódás okozta ún. jet-lag, vagy az éjszakai, illetve váltott műszakos munkavégzés miatt kialakuló alvászavar.

Szintén sikerrel és biztonságosan enyhítheti a melatonin az alvászavarokkal összefüggő kellemetlenségeket az idősebbek, 55-60 év felettiek esetében, náluk ugyanis a természetes öregedési folyamat részeként a melatonintermelődés is lelassul.

A melatonint nem kell hosszasan szedni ahhoz, hogy a pozitív hatásait érezhessük, egy-két adag is elég lehet az alvás javításához.

Az alvászavarokat igen körültekintően, az egyéni jellegzetességeket, tüneteket, alapbetegségeket is figyelembe véve kell kezelni, és a gyógynövényes étrend-kiegészítők, illetve a melatonin csak egy része a „tökéletes” terápiának. Azt se feledjük el, hogy a melatonint és a gyógynövénytartalmú készítményeket akár együtt is alkalmazhatjuk!

Mindemellett fontos az egészséges szokások, a megfelelő napi ritmus kialakítása, hogy lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben, ne túl későn menjünk aludni! Ne feledkezzünk meg az éjfél előtti alvás fontosságáról, a szükséges napi kb. 8 órás alvásról, hogy reggel mindig kipihenten ébredjünk!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!