Keresés
Close this search box.

EG.5, azaz ERIS – Jön az újabb COVID-hullám?

//

A koronavírus-pandémia elmúlt évei után nyáron az élet végre visszatért a normál kerékvágásba, s mi is visszatérhettünk megszokott életmódunkhoz bezártság, maszk és egyéb korlátozások nélkül. Július óta azonban újabb COVID-hírek jönnek: új variáns, gyorsabb terjedés, növekvő esetszámok. Mi vár ránk ősszel? Újabb COVID-hullám?

A most egyre gyorsabban terjedő új Omicron-változatot, az Eris becenévre keresztelt EG.5-öt a WHO adatai szerint valójában már ez év február közepén kimutatták, de nagyarányú terjedése csak júliusban kezdődött.

Ekkor még csak a megbetegedések 7,5%-át okozta, ami egy hónap alatt 17%-ra növekedett. Ugyancsak jelentősen, 22%-kal nőtt a kórházban kezeltek száma, a haláleseteké pedig 8%-kal.

Az új variánsnak egy plusz tüskefehérje-mutációja van és gyorsabban terjed, de jelenleg úgy tűnik, nem okoz súlyosabb tüneteket. Így egyelőre nincs ok a pánikra – nyilatkozta Professzor William Schaffner MD., a Nashville-i Vanderbilt Egyetem szakértője –, csupán elővigyázatosságra a fertőzés gyors terjedése miatt.

Ennek okát a nyári időszakban szokásos gyakoribb utazások, baráti találkozók és nagy létszámú rendezvények is magyarázhatják. Az új kórházi esetek száma ugyanakkor jelenleg még csak 20%-a a tavaly nyári hullám során regisztrált adatoknak. A szennyvízben viszont a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja láthatóan emelkedik, és ez a helyzet a megbetegedések számának növekedésével együtt Európában és Ázsiában is kimutatható.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy a korábbi oltások vagy fertőzések nyújtotta védelem még sokak esetében fennáll! Így az esetszám és a fertőzés súlyossága várhatóan nem fog olyan méreteket ölteni, mint a korábbi hullámok esetében – véli Anne Liu MD., a Stanford Egyetem fertőző betegségek szakértője.

Forrás: webmd.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!