Csaknem minden 3. ember fertőzött a herpeszvírus valamelyik fajtájával.Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, és egyénenként eltérő gyakorisággal aktiválódik. A tüneteket a stresszen kívül testi-lelki traumák, gyomorrontás, az immunrendszer gyengülése, meghűlés, láz, esetenként menstruáció vagy különböző hormonális változások is kiválthatják.
Étrendi javaslatként az érintettek kerüljék az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszanak minél több lizintartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) a vírus szaporodásának gátlására, a kiújulás gyakoriságának csökkentésére, a tünetek mérséklésére. Vizsgálatok alátámasztották, hogy a herpeszvírus fokozottan szaporodik magas arginin- és alacsony lizinszint esetén.
Szintén jótékony hatású a C-vitamin, egyes bioflavonoidok, illetve a cink rendszeres napi bevitele.
Ne feledjük, a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin