Keresés
Close this search box.

Herpesz a stressztől?

//

A nyári szabadság után újra visszazökkenünk a munkába, a diákoknak pedig iskolakezdés – mindez ismét „gondoskodik” a folyamatos stresszről, melyhez a szokásos rohanás, túlterheltség és alváshiány mellett szeptemberben akár még erős napfény is adódhat. Ilyenkor az arra érzékenyeknél gyakrabban jelentkezik a szájat vagy arcot elcsúfító, fájdalmas herpesz.

Csaknem minden 3. ember fertőzött a herpeszvírus valamelyik fajtájával.Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, és egyénenként eltérő gyakorisággal aktiválódik. A tüneteket a stresszen kívül testi-lelki traumák, gyomorrontás, az immunrendszer gyengülése, meghűlés, láz, esetenként menstruáció vagy különböző hormonális változások is kiválthatják.

Étrendi javaslatként az érintettek kerüljék az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszanak minél több lizintartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) a vírus szaporodásának gátlására, a kiújulás gyakoriságának csökkentésére, a tünetek mérséklésére. Vizsgálatok alátámasztották, hogy a herpeszvírus fokozottan szaporodik magas arginin- és alacsony lizinszint esetén.

Szintén jótékony hatású a C-vitamin, egyes bioflavonoidok, illetve a cink rendszeres napi bevitele.

Ne feledjük, a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!