Keresés
Close this search box.

Kamasz-panasz

//

A fiatalok napjainkban veszélyesebb káros szenvedélyekkel, gyakori éjszakázással, súlyos alváshiánnyal rombolják egészségüket és jövőjüket. Közben önértékelésüket az arcot elcsúfító pattanások, mitesszerek rontják.

A Pediatrics folyóiratban megjelent kutatás szerint az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent a tinédzserek alvásideje. Ennek oka egyrészt a megnövekedett internet és közösségi média használat, másrészt a növekvő iskolai elvárások, és az, hogy a közösségi élet, a szórakozás estéről éjszakára és a hajnali órákra tolódott. Mindez hosszú távon fejfájáshoz, koncentrációs zavarhoz, hangulatingadozáshoz vezethet.

Emellett jelentősen emelkedett a dohányzás gyakorisága, az alkoholfogyasztás és a droghasználat. Egy felmérés szerint a fővárosi 10. osztályos diákok közül 31% naponta dohányzik, 50% jelentős mennyiségű alkoholt ivott az előző hónapban, 29%-uk pedig már kipróbált valamilyen tiltott vagy legális drogot. Említést érdemel, hogy a táncos szórakozóhelyekre járó fiatalok között az átlagnál intenzívebb szerhasználat jellemző.

A hangulatjavító szerek mellett a legtöbb fiatal önértékelését jelentősen rontja a pattanások, aknék rendszeres és nagy számú megjelenése.

Mielőtt bárki bagatellizálná a pattanásosság jelentőségét, érdemes figyelmet fordítani azon tanulmányokra, melyek szerint ez a gyakori és zavaró szépséghiba akár depresszió kialakulásához is vezethet.

A pubertáskor hormonális változásai valóban komoly hatással vannak a faggyútermelésre. Lányoknál a bőrpanaszok főként a menstruáció előtt jelentkeznek, fokozottan érintettek azonban a fiúk az androgén hormonok (tesztoszteron, DHEA) növekvő termelése miatt.

A bőrpanaszokat mérsékelhetjük az édesség-, a csokoládénassolás csökkentésével, a gyakori bőrtisztítással, az otthoni nyomkodás kerülésével, szükség esetén kozmetológiai kezeléssel.

Dr. Pellion Szilvia, bőrgyógyász szakorvos, Springday Medical
Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus főorvos, Jóalvás Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!