Keresés
Close this search box.

Nincs vége a poszt-COVID-tüneteknek!

//

Nyár elején úgy tűnt, végre magunk mögött hagytuk a COVID-korszakot, és elegendő már „csak” a fertőzés és oltások nyomán kialakult panaszok, egészségkárosodások kezelésével, enyhítésével foglalkoznunk. Napjainkban sem csökken ugyanis azok száma, akik a vírusfertőzést követően kialakult változatos poszt-COVID-tünetektől, nehezen gyógyítható krónikus betegségektől szenvednek.

Sokaknál az egészséget és életminőséget jelentősen romboló tünetek jelentkeztek a koronavírus-fertőzést és a gyógyulást követően, melyek úgy tűnik – kezeléssel vagy anélkül – nem szűnnek meg.

Korábbi adatok szerint a visszamaradó poszt-Covid-tünetektől a 18–64 éves korosztályban 5-ből 1, míg a 65 éven felüliek között 4-ből 1 ember szenved. Frissebb adatok szerint a szövődmények még mindig érintik a lakosság 7–10%-át.

Különösen a súlyosabb lefolyású COVID-19-betegségek után tapasztalták valamilyen komoly krónikus betegség – például 2-es típusú cukorbetegség, veseelégtelenség, tüdőembólia, szívbelhártyagyulladás – jelentkezését.

A poszt-COVID-tünetek listája már 200 felett jár, de a panaszok közül a leggyakoribb kombináció az ízületi fájdalmakhoz adódó légzési nehézség és krónikus fáradtság, melytől az érintett még egy rövidebb sétát vagy könnyebb házkörüli feladatot is rendkívül kimerítőnek érez. Szintén gyakori a fejfájás, az alvászavar, a depresszió és egyes neurológiai tünetek, memóriaproblémák.

Rendkívül sokakat érintenek még mindig a szív-érrendszeri panaszok: a szívdobogásérzés, a mellkasi fájdalom és légszomj, illetve az újonnan kialakult magas vérnyomás, melyet eddigi életükben soha nem tapasztaltak.

A Hypertension c. szakfolyóiratban megjelent vadonatúj amerikai vizsgálat azt mutatja, hogy eddig normál vérnyomásúak esetében, a koronavírus fertőzéssel kórházba szállítottak közül 5-ből 1-nek, míg az otthon gyógyultak közül 10-ből 1-nek alakult ki a gyógyulást követő 6 hónapon belül magas vérnyomása.

A kutatók felvetik, hogy ez a szám a valóságban jóval magasabb is lehet, hiszen a magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, fájdalmat – „némán” teszi tönkre hosszabb távon az érrendszert, a vesét és a szívet – így vélhetően igen magas a diagnosztizálatlan esetek száma. Emiatt arra figyelmeztetnek, hogy a megfelelő kezelés és a várható egészségkárosodás megelőzése érdekében, fontos lenne a COVID-19-fertőzésen átesettek körében rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást, főként a veszélyeztetett csoportokban. Ezek pedig a 40 év fölöttiek, a férfiak, a COPD-s esetek, illetve a szívkoszorúér- vagy krónikus vesebetegségben érintettek.

A kutatók hozzáteszik: mindez azért is aggasztó, mert az amerikai felnőttek kb. 50%-át eleve érinti a magas vérnyomás problémája, így a COVID kapcsán ez az arány vélhetően tovább növekedett.

Forrás: webmd.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!