Keresés
Close this search box.

Stressz a hátfájástól, hátfájás a stressztől?

//

A stressz nem csak a feszült tartás miatt vezethet hátfájdalomhoz. A legújabb kutatások szerint összefüggés áll fenn a nagyagy egy része, a stressz és a tartós fájdalom között.

A krónikus fájdalomtól szenvedők közül sokan nehezen kezelik a stresszt, különösen akkor, ha az átlagosnál kisebb a hippocampusuk mérete – derül ki a Brain című szaklap egyik cikkéből. A hippocampus a nagyagy egyik része, mely szerepet játszik a térbeli tájékozódásban és az emlékezet működésében is. Szakértők leírják a hippocampus mérete és a fájdalomérzet közötti összefüggést: stressz hatására kortizolhormon termelődik, melynek magasabb szintje összefügg a hippocampus méretének csökkenésével. Tehát minél kisebb a hippocampus, annál több kortizol termelődik, ami nagyobb fájdalomérzékenységet eredményez, növeli a krónikus fájdalom kialakulásának esélyét. Ha viszont az érintettek megtanulják kezelni a stresszt, a fájdalmaik is jól csökkenthetők.

A stressz más okból is vezethet fájdalomhoz. A stressz miatti izomfeszülés annyira gyakori, hogy már észre sem vesszük, csak ha tudatosan próbáljuk ellazítani magunkat.

Egyénenként változó, hogy kinél hol jelenik meg a fájdalom, az ülőmunkát végzőknél leggyakoribb a nyak, a hát és a váll fájdalma, amit súlyosbíthat az egész napos helytelen, merev tartás.

Ha stresszoldásról van szó, az egyik legjobb módszer a fokozatosan bevezetett testedzés. Ne feledkezzünk azonban el a sport utáni nyújtásról, levezetésről sem, hogy megszüntessük az izmok feszülését! Különösen fontos ilyenkor a hát- és hasizmok megerősítése, de ha már hátfájdalom vagy deformitások alakultak ki, kérjük a megfelelő mozgásforma kiválasztásához szakember segítségét!

Sokakat épp a fájdalom vagy az attól való félelem akadályoz meg a testmozgásban. Szakemberrel konzultálva többféle gyógyszer- és mellékhatásmentes fájdalomcsökkentő módszert alkalmazhatunk – ilyen például a lökéshullám-terápia, mely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a fájdalmas izomcsomókat, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, fokozatosan regenerálja a sérült szöveteket.

Szintén jótékony hatásúak a hialuronsavval és orvosi kollagénnel végzett kezelések, de kezdetben a fájdalom gyors megszüntetéséhez szükség lehet célzott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő terápiák alkalmazására is.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos
Fájdalomközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!