Keresés
Close this search box.

Visszér? Trombózis? Árt vagy segít a sport?

//

Sokaknál sajnos nem szűnnek meg a nyáron felerősödött visszérpanaszok, a „nehézláb” érzése vagy a visszérgyulladás, ami igen fájdalmas lehet, sőt növelheti a mélyvénás trombózis kockázatát is. Mit, mikor és hogyan sportolhatnak így az érintettek?

Sok kellemetlenséggel járt a nyári meleg és a magas páratartalom azok számára, akik visszértágulatokkal küzdenek.

Ilyenkor a vénákban lévő vér áramlása lelassul, pangás keletkezik, ami ödémával és fájdalommal járhat. A vénafal károsodása miatt megnő a visszérgyulladás esélye, melynek jele lehet a fájdalom mellett az adott területen lévő bőrpír, esetleg kitapintható csomó is. Ez az állapot elővigyázatosságot igényel, mivel könnyen kialakulhat belőle a jóval súlyosabb mélyvénás trombózis.

A nyári hőség elmúltával sokan kezdenek újra sportolni, kérdés tehát, hogy milyen esetben segít és mikor árthat a testedzés?

Felületes visszérgyulladás esetén az érintettnek nemcsak javasolt, de kötelező a testedzés (séta, gyaloglás), mivel mozgásszegény életmód esetén könnyen a mélyen fekvő vénákra is átterjedhet a probléma.

Mélyvénás trombózis esetén az első lépés a vérrög oldása. Ilyenkor fontos, hogy a beteg ne mozogjon, nehogy leszakadjon a thrombus és tüdőembóliát okozzon.

Trombózist követően ismét fontossá válik a rendszeres fizikai aktivitás, ám nem mindegy, milyen sportot választ az ember, és azt milyen intenzitással űzi. Emiatt kezdetben kérjük szakember tanácsát!

A későbbiekben a lábizomzat mozgatásához, az ún. izompumpa aktivizálásához többféle mozgástevékenység is hasznos lehet, ilyen például a futás, gyaloglás, úszás, tenisz, squash, pingpong. A sportnak tehát gyógyító hatása lehet részben a trombózis megelőzése, részben annak utókezelése szempontjából.

Van, ami veszélyes!

Bizonyos sportok űzése veszélyes lehet a már lezajlott trombózist követően, illetve az arra genetikailag hajlamosak számára. Ilyen például a futball és bizonyos küzdősportok, melyekben ütés és rúgás érhet bennünket.

Prof. dr. Blaskó György
belgyógyász, klinikai farmakológus főorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!