Keresés
Close this search box.

Csökken a COVID elleni immunitás?

//

A Yale Egyetem új vizsgálata szerint a beoltottak és a Covid-fertőzöttek is elkaphatják a jelenleg „uralkodó”, sokkal fertőzőbb variánsokat. Egy fertőzöttel való hosszabb kontaktus 4-5-szörösére emelheti a megbetegedés valószínűségét. Így nem az egészségesek, hanem sokkal inkább a fertőzöttek felelőssége a tényleges elkülönülés, megfelelő távolságtartás és szükség szerint a maszkhasználat, mások védelme érdekében.

A Nature Communications lapban közzétett kutatási eredmények szerint ezek a vírusvariánsok igen nagy arányban kikerülik az immunitást, akár oltás, akár korábbi COVID-fertőzés útján szereztük azt. A kutatók számára úgy tűnik, mintha „lyukak” keletkeztek volna védelmi rendszerünkön és a fertőzés kockázatát sokkal inkább az határozza meg, hogy milyen mennyiségű vírussal és milyen hosszan kerülünk kontaktusba.

Természetesen a kockázat mértékét csökkenti az előzetesen szerzett immunitás, de számukra is jelentős veszélyt jelent egy fertőzöttel közös térben tartózkodni. Mindez nemcsak a közös lakásban töltött időre vonatkozik, hanem érvényes az edzőtermekre, éttermekre, közlekedési eszközökre és egyéb közösségi terekre is, ahol ismeretlenekkel találkozunk.

A vizsgálatban hangsúlyozták az ebből a szempontból továbbra is hasznos távolságtartást, illetve – ahol megoldható – a korábbiakban megszokott, fokozott és gyakori szellőztetés ismételt alkalmazását.

Akiko Iwasaki, PhD, a Yale Egyetem immunológusa a Nature folyóiratban nyilatkozva hangsúlyozta, hogy épp időszerű volt a most közzétett vizsgálat, mert felhívja a figyelmet az újra aktuális elővigyázatosságra, mely növeli a korábban megszerzett immunitás hatékonyságát. Igaz ugyan, hogy a lakosság legnagyobb hányada átesett a fertőzésen, és oltások útján is rendelkezik bizonyos fokú védettséggel – mely továbbra is alkalmas a súlyos következmények kivédésére –, ám a betegek és idősek számára javasolt az aktuális oltás felvétele.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint folyik az oltóanyagok aktualizálása az új vírusváltozatoknak megfelelően.

Forrás:

Szakirodalom:

  • Nature Communications: “Evidence of leaky protection following COVID-19 vaccination and SARS-CoV-2 infection in an incarcerated population.”
  • Nature: “COVID infection risk rises the longer you are exposed – even for vaccinated people.”
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!