Keresés
Close this search box.

Édes élet?

//

A hozzáadott cukor a modern táplálkozás legrosszabb és legveszélyesebb összetevője. Káros hatással lehet az anyagcserére, ráadásul hozzájárulhat számos betegség kialakulásához. Íme néhány ok, amiért érdemes nagy ívben elkerülni a cukrot és a fruktózt.

A hozzáadott cukor (répa- és nádcukor, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) „üres kalória”, helyesebben tömény kalóriabomba, mely nem tartalmaz semmilyen lényeges tápanyagot: fehérjét, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ha valaki a kalóriabevitel 10-20%-át (vagy még többet) cukorból fedezi, tápanyaghiányos állapotba kerülhet. Emellett a cukor könnyen emészthető energiát szolgáltat a szájüregben lévő káros baktériumoknak, ami gyorsítja a fogak romlását.

A hozzáadott cukorban sok a fruktóz, ami túlterhelheti a májat! A szervezetben a cukor glükózra és fruktózra bomlik, utóbbira fiziológiailag nincs szükségünk. A fruktózt nagyobb mennyiségben csak a máj tudja lebontani, ami kis adagokban nem probléma, glikogénné alakul, és a máj tárolja. Ha túl sok fruktózt fogyasztunk, a máj arra kényszerül, hogy azt zsírrá alakítsa, ami zsírmáj kialakulásához vezethet. Az egészséges és fizikailag aktív emberek egyébként több cukrot képesek tolerálni, mint a nyugati típusú, ülő életmódot folytatók.

A cukor inzulinrezisztenciát okozhat, ami lépcsőfok a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség felé. A vérben lévő glükóz túl magas szintje valójában mérgező, és számos szövődményhez vezethet.

Ahogy az inzulinrezisztencia állapota romlik, az inzulint termelő hasnyálmirigy nem tud lépést tartani a növekvő igénnyel, így a vércukorszint az egekbe szökik és megszületik a 2-es típusú cukorbetegség diagnózis. Azoknak az embereknek, akik cukros üdítőitalokat isznak, 83%-kal nagyobb rizikójuk van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

A cukor rákot okozhat! A rák világszerte az egyik vezető halálok, és kontrollálatlan sejtnövekedés és burjánzás jellemzi. Az inzulin az egyik kulcshormon, ami ezt a fajta növekedést szabályozza. Ezért számos tudós úgy gondolja, hogy a folyamatosan magas inzulinszint hozzájárulhat a rák kialakulásához. A cukorfogyasztással összefüggő anyagcsereproblémák fokozzák a szervezetben a gyulladást, ami szintén a rák egyik potenciális kiváltója lehet.

A hormonokra és az agyra gyakorolt hatásai miatt, a fruktóznak egyedülállóan hizlaló hatása van! Nem minden kalória egyforma. A különböző élelmiszerek eltérő hatással vannak az agyunkra és az étkezést kontrolláló hormonokra. A fruktóz fogyasztása kevésbé aktiválja a „jóllakottság központot”, így éhesebbnek érezzük magunkat és többet eszünk. A fruktózfogyasztás megközelítőleg sem csökkenti annyira a ghrelin éhséghormon szintjét, mint a glükóz, ami szintén többletkalória-bevitelt eredményezhet.

A cukor hatalmas dopamin-kiáramlást okoz az agyban, ezért nagyon addiktív, azaz függőséget okozhat! A drogokhoz hasonlóan a cukor is dopamin-kiáramlást okoz az agy jutalmazó központjában. A cukor mellett számos egészségtelen gyorsétel is hasonló hatást vált ki, ezért a függőségre hajlamos emberek hamar rászokhatnak a cukorra és egyéb silány műételekre. Ez a szénhidrátfüggőség!

Nem a zsír, hanem a fruktóz emeli meg a koleszterinszintet és okoz szívbetegséget! Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy nem a zsír, hanem a fruktóz a szívbetegség egyik fő kiváltója, ami igen hamar hasi elhízáshoz is vezethet.

Akinek tehát nassolni támad kedve, cukrozott édességek helyett készítsen süteményeket magas rosttartalmú, lehetőleg gluténmentes maglisztekből, alacsony glikémiás indexű, természetes édesítőszerek és fűszerek, például fahéj, vanília, gyömbér, szegfűszeg felhasználásával!

Forrás: Kris Gunnars – Disturbing reasons why sugar is bad for you, ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!