▶ A hozzáadott cukor (répa- és nádcukor, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) „üres kalória”, helyesebben tömény kalóriabomba, mely nem tartalmaz semmilyen lényeges tápanyagot: fehérjét, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ha valaki a kalóriabevitel 10-20%-át (vagy még többet) cukorból fedezi, tápanyaghiányos állapotba kerülhet. Emellett a cukor könnyen emészthető energiát szolgáltat a szájüregben lévő káros baktériumoknak, ami gyorsítja a fogak romlását.
▶ A hozzáadott cukorban sok a fruktóz, ami túlterhelheti a májat! A szervezetben a cukor glükózra és fruktózra bomlik, utóbbira fiziológiailag nincs szükségünk. A fruktózt nagyobb mennyiségben csak a máj tudja lebontani, ami kis adagokban nem probléma, glikogénné alakul, és a máj tárolja. Ha túl sok fruktózt fogyasztunk, a máj arra kényszerül, hogy azt zsírrá alakítsa, ami zsírmáj kialakulásához vezethet. Az egészséges és fizikailag aktív emberek egyébként több cukrot képesek tolerálni, mint a nyugati típusú, ülő életmódot folytatók.
▶ A cukor inzulinrezisztenciát okozhat, ami lépcsőfok a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség felé. A vérben lévő glükóz túl magas szintje valójában mérgező, és számos szövődményhez vezethet.
Ahogy az inzulinrezisztencia állapota romlik, az inzulint termelő hasnyálmirigy nem tud lépést tartani a növekvő igénnyel, így a vércukorszint az egekbe szökik és megszületik a 2-es típusú cukorbetegség diagnózis. Azoknak az embereknek, akik cukros üdítőitalokat isznak, 83%-kal nagyobb rizikójuk van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.
▶ A cukor rákot okozhat! A rák világszerte az egyik vezető halálok, és kontrollálatlan sejtnövekedés és burjánzás jellemzi. Az inzulin az egyik kulcshormon, ami ezt a fajta növekedést szabályozza. Ezért számos tudós úgy gondolja, hogy a folyamatosan magas inzulinszint hozzájárulhat a rák kialakulásához. A cukorfogyasztással összefüggő anyagcsereproblémák fokozzák a szervezetben a gyulladást, ami szintén a rák egyik potenciális kiváltója lehet.
▶ A hormonokra és az agyra gyakorolt hatásai miatt, a fruktóznak egyedülállóan hizlaló hatása van! Nem minden kalória egyforma. A különböző élelmiszerek eltérő hatással vannak az agyunkra és az étkezést kontrolláló hormonokra. A fruktóz fogyasztása kevésbé aktiválja a „jóllakottság központot”, így éhesebbnek érezzük magunkat és többet eszünk. A fruktózfogyasztás megközelítőleg sem csökkenti annyira a ghrelin éhséghormon szintjét, mint a glükóz, ami szintén többletkalória-bevitelt eredményezhet.
▶ A cukor hatalmas dopamin-kiáramlást okoz az agyban, ezért nagyon addiktív, azaz függőséget okozhat! A drogokhoz hasonlóan a cukor is dopamin-kiáramlást okoz az agy jutalmazó központjában. A cukor mellett számos egészségtelen gyorsétel is hasonló hatást vált ki, ezért a függőségre hajlamos emberek hamar rászokhatnak a cukorra és egyéb silány műételekre. Ez a szénhidrátfüggőség!
▶ Nem a zsír, hanem a fruktóz emeli meg a koleszterinszintet és okoz szívbetegséget! Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy nem a zsír, hanem a fruktóz a szívbetegség egyik fő kiváltója, ami igen hamar hasi elhízáshoz is vezethet.
![](https://paramedica.hu/wp-content/uploads/2023/10/PM2310_kep_65.jpg)
Akinek tehát nassolni támad kedve, cukrozott édességek helyett készítsen süteményeket magas rosttartalmú, lehetőleg gluténmentes maglisztekből, alacsony glikémiás indexű, természetes édesítőszerek és fűszerek, például fahéj, vanília, gyömbér, szegfűszeg felhasználásával!
Forrás: Kris Gunnars – Disturbing reasons why sugar is bad for you, ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.