Hogyan jön létre? – Érelmeszesedés esetén az artériák és a kisebb kapillárisok falán lerakódások keletkeznek, melyek csökkentik az erek rugalmasságát és nehezítik a vérkeringést. Hasonló ez a vízvezetékek „vízkövesedéséhez”, amikor az addig erős vízsugár helyett csak erőtlenül csepeg a víz. Először az erek elágazódásainál alakulnak ki plakkok, melyekbe kalcium és vérlemezkék rakódnak. Ettől az ér megkeményedik, törékennyé válik, akár el is záródhat (trombózis), vagy ha a plakkból leszakad egy darab (trombus) és elsodródva kisebb ereket elzár, akkor embóliáról beszélünk.
Miről ismerhető fel? – Első tünet többnyire a fájdalom vagy görcs. A szív koszorús erei esetében: tompa vagy szúró mellkasi fájdalom; a lábaknál: járáskor jelentkező fájdalom; az agyi erek érintettségénél: szédülés, átmeneti zsibbadás, beszéd- vagy memóriazavar. Súlyosabb esetben a vesefunkció beszűkül vagy megelőző tünet nélkül embólia, szívinfarktus alakul ki.
Legfőbb rizikófaktorok: örökletes családi hajlam, magas vérzsír-, vércukor- vagy vérnyomásértékek, érfali gyulladás, az erek korral járó károsodása, anyagcserezavarok, hormonális zavarok (pl. pajzsmirigy-alulműködés), dohányzás, mozgáshiány, elhízás, helytelen táplálkozás.
Hogyan táplálkozzunk?
▶ Legfontosabb a testsúly normalizálása, ugyanis az érintettek jó része túlsúlyos.
▶ A teljes őrlésű gabonákban található rostok csökkentik a felesleges zsírok, szénhidrátok és fehérjék felszívódását.
▶ Az érelmeszesedést és a vérnyomást csökkentő legfőbb vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó, rendszeresen fogyasztandó zöldségek és gyümölcsök (illetve a vonatkozó hatásuk)röviden, vázlatosana következők: alma (pektin), articsóka (máj-aktivátor), banán (A-, B-, C-vitamin, kálium), édesköménygumó (C-vitamin, kálium), hagymafélék (szelén, érvédő, vérhígító, koleszterin-csökkentő), káposzta (A-, B-, C-, E-vitamin, növényi rostok), karfiol (anyagcsere-aktivátor), zöldborsó (magnézium, nukleinsav, szív- és érvédő).
▶ Használjunk emellett telítetlen zsírsavakban gazdag hidegen sajtolt olajokat, például olíva-, tökmag- vagy búzacsíra-olajat! Ezeket a levesek, főzelékek készítésénél csak az utolsó fázisban adjuk az ételhez, sütéshez pedig, inkább a hőtoleránsabb kókuszzsírt válasszuk!
▶ Csökkentsük a zsírdús és a gyorséttermi ételek fogyasztását!
▶ Korlátozzuk az édességfogyasztást: a magasabb vércukorszint jelentősen hozzájárul az érelmeszesedéshez!
▶ Mérsékeljük a kávéfogyasztást: a koffein szűkíti az ereket, vízhajtóként gyorsítja a kálium és a magnézium kiürülését!
▶ Együnk heti 1-2 alkalommal halat az érfalakat védő zsírsavtartalma miatt!
Ajánlott gyógynövények: gingko biloba (javítja az erek átjárhatóságát), kökényvirág (csökkenti a magas vérnyomást, javítja a szívizom erejét, a szívritmust), galagonya (szívtámogató, érvédő), fagyöngy (nem forrázzuk, csak hidegen áztatjuk: vérnyomáscsökkentő, szíverősítő), feketeribizli-levél (teakeverékben: enyhe vízhajtó, vérnyomáscsökkentő), szúrós gyöngyajak (szíverősítő, keringéstámogató, vérnyomáscsökkentő).
A gyógynövényteákat önállóan vagy keverékben, 6 hetes kúraként javaslom fogyasztani.
Vízterápia: Kneipp az érelmeszesedés és a magas vérnyomás megelőzésének és kezelésének részeként betegeinek naponta hideg-meleg váltott zuhanyt és száraz testledörzsölést javasolt. Ezek az eljárások felpezsdítik a vérkeringést, megtornáztatják az ellustult, merevebb falú ereket, stabilizálják a vérnyomást és a szívműködést szabályozó vegetatív idegrendszert is.
Érvédő vitaminok és ásványi anyagok, melyeket kombinálva érdemes évi 1-2 alkalommal 2 hónapos kúrát tartani:
- Antioxidáns vitaminok: bétakarotin, C- és E-vitamin – védik az érfalakat, csökkentik az érelmeszesedést.
- Folsav + B6- és B12-vitamin együtt fokozzák az érelmeszesedés, trombózis és szívinfarktus kockázatát növelő homocisztein lebontását.
- L-karnitin: segíti a zsírok lebontását, védi és erősíti a szívizmot.
- Kalcium: mely nem fokozza (!), hanem csökkenti az érelmeszesedés ütemét, különösen C-vitaminnal együtt szedve.
- Magnézium: a szív és érrendszer egyik legfontosabb védőpajzsa, mely különösen hatékony orotsavval (pl. Magnerot) és más vitaminokkal együtt szedve.
- Cink, szelén: fenti vitaminokkal kombinálva, jól kiegészítik egymás érvédő hatását.
- Króm: kúraszerű használatával jelentősen csökken az érfali zsírfelrakódás.
- Germánium: csökkenti a vércukorszintet és az érszűkületes panaszokat.
Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu