Keresés
Close this search box.

Fókuszban a rostok

//

Napjainkban divattá vált a gluténmentes étkezés azok körében is, akik nem gluténérzékenyek, hanem azt fogyókúrás céllal vagy a testsúly megőrzése érdekében alkalmazzák. Milyen hibákat követnek el ennek során az érintettek?

▶ Amikor a GM étrend célja csak a fogyókúra, sokak számára ez – tévesen – a szénhidrátok teljes kiiktatását jelenti, ami rövid távon valóban fogyaszt, ám hosszú távon koncentrációs zavarokhoz, emésztési és májműködési problémákhoz is vezethet.

▶ A másik hiba, hogy a gluténtartalmú szokásos búzaliszt helyett gluténmentes, de magas szénhidráttartalmú, egyben alacsony rosttartalmú burgonya- vagy kukoricakeményítőt tartalmazó GM lisztkeverékeket, esetleg rizslisztet használnak. A rosszul összeállított GM étrend tehát alacsonyabb rostbevitellel járhat.

▶ További hiba utóbbi lisztek használatakor, hogy hiányoznak belőlük a magas rosttartalmú gabonákban megtalálható fontos tápanyagok (pl. B-vitamincsoport, E-vitamin, kálium, foszfor, cink), ami viszont növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Mi a megoldás?

Nem kiiktatni kell a szénhidrátokat, hanem helyettesíteni lassú felszívódású, magas rosttartalmú összetevőkkel. E célból jó választás a teljes kiőrlésű barna riszliszt, a gluténmentes zabpehelyliszt, a kókusz-, mandula-, hajdina-, köles- vagy cirokliszt.

Az étrend alapját a felsoroltak mellett zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek képezzék!

Szénhidrátban gazdag nassolnivalók helyett rágcsáljunk gyümölcsöket, olajos magvakat, zabkását, zabkekszet, kölesgolyót.

A rostbevitel növelésére az ételeket útifűmaghéjjal vagy chiamaggal dúsíthatjuk.

A táplálkozás mellett gondoskodjunk a rendszeres testmozgásról is!

Ne feledjük, a túlsúly már fiatal korban is megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri betegségek rizikóját!

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét a kiegyensúlyozott, „mentes” étrend összeállításához!

Rajcsik Enikő
dietetikus
Budai Allergiaközpon

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!