Látásunk az életkorral fokozatosan romlik. A folyamatota genetika mellett a környezeti hatások – UV-sugárzás, életmód, táplálkozás, pihenés, dohányzás – is befolyásolják. A csak az egyik szemet érintő romláshoz vagy a lassú, fokozatos látáscsökkenéshez agyunk bizonyos fokig képes alkalmazkodni, így azt nem is érzékeljük egészen addig, amíg nem akadályozza mindennapi tevékenységeinket.
A szemben az éleslátás helye az ún. sárgafolt (makula), melynek sárgás színét főként a lutein és zeaxantin nevű karotinoidok adják, melyek a szem belső védelmi rendszerét képezik. Időskori makula-degeneráció esetén a sárgafolt festékanyagának mennyisége csökken, ami enyhébb esetben a színlátás és a látásélesség csökkenéséhez, súlyos esetben vaksághoz vezethet.
Szerencsére a szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk.
A lutein és zeaxantin pótlására a sárga, narancssárga vagy sötétzöld színű gyümölcsök és zöldségekalkalmasak. A lutein fő forrása a káposzta és a spenót, a zeaxantiné pedig a kukorica.
A kor előrehaladtával, illetve a monitor előtt dolgozók gyakran tapasztalnak szemszárazságot, amit a halfélék omega-3 zsírsavtartalma, illetve a lenmag kiváló telítetlen zsírsavai enyhíthetnek. Emellett nem nélkülözhető a bőséges folyadékfogyasztás sem.
A szem számára fontos A-vitamint például tojássárgájából és májból, C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk. A lencsében lévő cink és a sárgarépában található béta-karotin szintén segít megőrizni a szem épségét.
Számítógépes munka esetén hasznos lehet a rövidebb szünetek beiktatása, amikor pihentetjük szemünket, illetve szemtornát végzünk: tudatosan pislogjunk gyakrabban, fókuszáljunk váltakozva közelebbre és távolabbra, mozgassuk át a szemizmokat, nézzünk váltakozva fel-le, jobbra-balra, majd tenyerünkkel takarjuk be felváltva egyik és másik szemünket!
Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos
Budai Egészségközpont