Keresés
Close this search box.

Itt a férfi klimax?

//

Férfiak esetében a változókor jóval később jelentkezik, mint a nőknél. Miközben az 50-60-as párok női tagja változókori tünetekkel küszködik, a férfi számára egyre inkább tudatosul, hol is van a prosztatája, mivel egyre több panaszt okoz.

A prosztata megnagyobbodása gyakori jelenség, az 50 év feletti férfiak mintegy felét érinti. A jóindulatú elváltozást általában az öregedéssel járó hormonális változások okozzák, jellegzetes tünetei a gyakoribb és nehezebb vizeletürítés, illetve az utócsepegés. A méretbeli növekedésen kívül a prosztata jellemző betegsége lehet még a gyulladás és esetenként a rák is.

A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, fájdalom, hidegrázás és láz az akut prosztatagyulladás jele, mely orvosi kezelést igényel. Krónikus gyulladásnál nincs láz és jelentős fájdalom, a panaszok enyhébbek, de állandóan jelen vannak, így ez is kivizsgálást és kezelést igényel.

A prosztatarák a leggyakrabban előforduló daganatfajta, felmérések szerint minden 7. férfi szembesül vele élete folyamán. Rendszeres szűréssel és korai felismeréssel azonban kezelhető a betegség.

Jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. Megelőzése és kezelése során javítja az állapotot az intimtorna (ennek már férfiak számára kidolgozott változata is van), illetve a szűk alsónemű és nadrág kerülése.

Életmódtanácsok

  1. Figyeljünk a testalkatunkra, kerüljük a túlsúlyt, maradjunk vékonyak, sportoljunk minimum napi 30 percet!
  2. Minél többféle zöldséget, gyümölcsöt együnk!
  3. Együnk kevesebb vörös húst (marhát, sertést, bárányt)!
  4. Kerüljük a túlzottan sós ételeket, a rágcsálnivalókat!
  5. Csökkentsük az alkoholbevitelt maximum napi egy pohár borra!
  6. Ne diagnosztizáljuk magunkat, bízzuk a kivizsgálást és kezelést a szakorvosra!

A Torontói Egyetemen a prosztatarák megelőzése céljából tesztelték számos élelmiszer védőhatását. Különös figyelmet fordítottak az D- és E-vitamin, a szelén, zöld tea és a paradicsomban található likopin pozitív hatására. Utóbbiról a Harvard Egyetemen kimutatták, hogy 34%-kal csökkent a prosztatarák kockázata azon férfiaknál, akik heti 2 vagy több alkalommal ettek paradicsomos ételeket.

A prosztata megnagyobbodása és gyulladása szempontjából a következő élelmiszerek gyógyhatása már szintén bizonyított: tökmag, tökmagolaj λ mogyoró, dió, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok λ keresztes virágúak (brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta) λ tengeri alga, tengeri halolaj (jód- és szeléntartalom) λ kisvirágú füzike (tea vagy tabletta formájában) λ törpepálma (eredményesen gátolja a dihidro-tesztoszteron képződését) λ csalán (csökkenti a gyulladás és megnagyobbodás rizikóját, törpepálmával kombinálva hatása megsokszorozódik) λ medveszőlőlevél kitűnő fertőtlenítő, vizelethajtó – teáját kúraszerűen, egy hétig fogyasszuk!

Dr. Babai László
életmódorvos
Életmód Orvosi Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!