Keresés
Close this search box.

Jön a hideg, szaggatnak az ízületeim!

//

Egy új kutatás szerint az ízületi gyulladással és krónikus fájdalommal élőknek valóban erősödhetnek a fájdalmaik bizonyos időjárási szituációkban.

„Nagy szél lesz, fájnak a csontjaim” – hallhatjuk az idősektől, és a Manchesteri Egyetem szakemberei szerint igazat mondanak: összefüggést fedeztek fel ugyanis a krónikus fájdalmak, illetve a ködös, szeles idő és az alacsony légköri nyomás között.

Már Hippokratész is leírta, hogy az időjárás befolyásolja az ízületi gyulladás tüneteit, és ma is úgy látszik, hogy az arthritises betegek közel 75%-a ugyanezt tapasztalja.

A kutatásban nemcsak ízületi panaszokkal, hanem migrénnel és neuropátiával küzdő betegek is részt vettek. Nem találtak összefüggést önmagában az eső, a hőmérséklet és a fájdalom között, a legerősebb panaszok ugyanis kifejezetten a nyirkos, szeles és egyben hideg napokon jelentkeztek.

E felismerésnek a fájdalom-menedzsment során van nagy jelentősége, ami nem azt jelenti, hogy ha fáj valami, lenyelünk egy fájdalomcsillapítót. Mivel a krónikus fájdalom nemcsak a teljesítményt rontja, hanem a mentális és lelki egészséget is rombolja, és kihathat a családi életre is, fontos, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a kínzó érzésnek. Amikor az előrejelzés szerint nyirkos, hideg idő várható, igyekezzünk a nehezebb szellemi és fizikai munkával járó tevékenységeket elhalasztani, ha ez lehetséges. Gyakran a pihenés, a relaxáció, a pszichés kiegyensúlyozottság önmagában is fájdalomcsökkentő hatású lehet.

Szükség esetén célzott injekciókúra, orvosi kollagén- vagy hialuronsavas injekció és lökéshullám terápiás gyógymód is rendelkezésre áll. Funkcionális gyógytornával, mentálhigiénés támogatással is segíthetjük a gyógyulást, mely esetenként pszichés segítség nélkül nem lesz teljeskörű.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
sebész szakorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!