Keresés
Close this search box.

Kimerítenek a menopauza tünetei? Segíts magadon!

//

Nők millióinak keserítik meg éjjeleit és nappalait a változókorral járó panaszok, viszontagságok. Van, aki némán tűr, van, aki hormonpótláshoz folyamodik, és egyre többen természetes megoldásokat keresnek panaszaikra.

Általában az 50-es életévek elején köszönt be nőknél a menopauzába való átmenet időszaka, amikor az ösztrogén és a progeszteron hormon szintjének csökkenése számtalan kellemetlenséget okoz a hölgyeknek.

A tünetek súlyosságát általában az ún. Menopauza Osztályozási Skála szerint mérik. Ennek alapján a menopauza leggyakoribb tünetei a következők.

Hőhullámok – A hőhullámok és az éjszakai izzadás a perimenopauza időszakában a nők 50%-át, míg a menopauza időszakában akár 85%-át is érintheti. Általában 5-7 évig tartanak, de vannak nők, akik akár 15 év után is szenvednek tőlük.

Szívtáji diszkomfortérzés – A hőhullámok kapcsolatba hozhatók az érelmeszesedéssel és más szív- és érrendszeri betegségekkel. Ráadásul az ösztrogénszint csökkenése valószínűleg a változókorban levő nők által gyakran tapasztalt heves szívdobogással is összefügg.

Alvásproblémák – Az elalvással vagy az átalvással kapcsolatos nehézség akkor tetőzik, amikor a menopauza véglegessé válik. Az alvási nehézségeket fokozzák a hőhullámok és az éjszakai izzadás is.

Hangulati zavarok – A perimenopauza alatti hormonális változások összefüggésbe hozhatók például a depresszióval, ingerlékenységgel és szorongással. A kutatások szerint az érintettek számára a legkellemetlenebb hangulati probléma az ingerlékenység.

Mind az ösztrogénnek, mind a progeszteronnak van hangulatjavító hatása. A hormonszint csökkenésével ez a védőhatás is csökken. Egyes kutatások szerint az ún. ER-béta receptorok hormonális készítménnyel vagy gyógynövényekkel, például szibériai rebarbara gyökérkivonattal aktiválhatók, ami csökkenti a hőhullámokat, javítja az alvásminőséget és a hangulatot is.

Gyakori fáradtság – A változókorban levő nők kb. 72-84%-a szenved állandó testi-lelki kimerültségtől. Ezzel együtt romlik a fizikai és mentális teljesítményük, a koncentrálóképességük és a memóriájuk is, tehát feledékenyebbé válnak.

Húgy-ivarszervi változások – A következő urogenitális tünetek a menopauza után a nők több mint 50%-át érintik.

  • Hólyagproblémák: vizelési nehézségek, gyakori vizelési inger, fokozódó inkontinencia.
  • Hüvelyszárazság, ami megnehezítheti vagy fájdalmassá teheti a szexuális érintkezést.
  • Szexuális problémák: a nemi vágy, a nemi aktivitás, illetve az orgazmuskészség csökkenése.

Diszkomfort érzése az ízületekben és az izmokban – Az ízületi fájdalmak sokkal gyakoribbak a változókorba lépett nőknél, mint az azonos korú férfiaknál.

Közel 500, 40–59 év közötti nőt megkértek arra, hogy osztályozzák a tüneteiket a Menopauza Osztályozási Skála szerint, és az ízületekben és izmokban jelentkező diszkomfortérzést általában „nagyon komolynak” értékelték.

A csontritkulás kialakulását is a nemi hormonok szintjében bekövetkező változásoknak tulajdonítják. Szintén gyakori, hogy a porcok, amelyek „kipárnázzák” és védik a csontok végeit, elkopnak.

A súlygyarapodás szintén jellemző tünet, mivel mérhetően csökken az alapanyagcsere szintje, azaz kisebb a szervezet táplálékigénye. A változatlan adagok fogyasztása minimum évi egy kilogramm plusz zsír lerakódását eredményezi.

Étrendünk megreformálása mellett nélkülözhetetlen az életmódváltás is, melynek része a stresszkezelés, a legfőbb vitaminok és ásványi anyagok rendszeres pótlása és a szexuális élet fenntartása is.

Fontos az eddigieknél is aktívabb sport, torna, séta vagy tánc, kirándulás, dinamikus játék az unokákkal. Mindez nemcsak energiát éget el, hanem jókedvre is derít a mozgás közben felszabaduló, jó közérzetet biztosító hormonok, az endorfinok miatt.

Forrás: Marsha McCullogh: A European solution for menopause symptoms. LEF Magazine, ford. Czárán Judit, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!