Keresés
Close this search box.

Miért szédülök, remegek az IR diéta során?

//

Inzulinrezisztencia (IR) diéta követése során olykor előfordul, hogy az illető étkezés után pár órával elkezd szédülni, közérzete romlik, netán enyhe fokú remegést is érez. A tünetek hipoglikémiára utalnak, de mit lehet ilyenkor tenni?

Reaktív hipoglikémiás állapot azoknál fordul elő, akik egyébként nem cukorbetegek. Ilyen esetben a vércukor szintje az étkezést követő 4 órán belül a normál szint alá esik, és ezzel együtt vélhetően a vérben magasabb az inzulinszint.

A tünetek hátterében állhat prediabetes, esetleges gyomorműtét (ami miatt az étel túl gyorsan jut át a gyomorból a vékonybélbe), fruktózintolerancia, illetve jóindulatú, inzulint termelő daganat (insulinoma).

Amikor az étkezést követően a hasnyálmirigy túl sok inzulint termel, az nagymértékben csökkenti a vér glükózszintjét – ez szédülést, álmosságot, remegést, rossz közérzetet, nyugtalanságot okozhat.

E tünetek mögött általában nem áll súlyos probléma, de a kellemetlen tünetek miatt érdemes új alapokra helyezni az étkezést. Emellett javasolt orvoshoz fordulni az esetleges inzulinrezisztencia kivizsgálása érdekében, hiszen az a diabetes előszobája is lehet. Az IR kezelésében fontos szerepe van a speciális diéta követésének. Viszont sokan abba a hibába esnek, hogy sablon étrendet követnek, pedig minden szervezet más: eltérő az anyagcsere, a BMI, a zsigeri zsír mennyisége stb. Emiatt fontos, hogy a diéta személyre szabott legyen.

A reaktív hipoglikémiás állapot megelőzése érdekében minden nap, minden étkezés során fogyassza el a kijelölt szénhidrátmennyiséget! Próbálja megoldani a napi 5-szöri étkezést lehetőleg úgy, hogy ne teljen el 3 óránál több idő két étkezés között! A diéta során feltétlenül kerülje a finomított szénhidrátokat! Az étrend gerincét a magas rosttartalmú gabonafélék képezzék, s egészítse ki a főétkezéseket állati vagy növényi eredetű fehérjékkel is!

Panasz esetén ellenőrizzük a vércukorszintet is, mert előfordulhat, hogy a hipoglikémiás tünetek ellenére a vércukorszint normális. Ilyen esetben máshol kell keresni a probléma okát.

Sárga Diána
dietetikus
EndokrinKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!