Keresés
Close this search box.

Nem csak a kora miatt fájhat!

//

Az ízületi kopás (oszteoartrózis, OA) és a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA) tünetei nagyon hasonlóak, ám fontos a két betegség elkülönítése, mert a két kórkép eltérő terápiát igényel.

A porcok kopása

Életünk során a csontok végeit védő porcok sajnos megkopnak, egy idő után már semmi nem védi a csontokat a mozgás során, azok közvetlenül egymással érintkeznek. Ezt a folyamatot jelzi például, ha a térdeink fájnak lépcsőzésnél, vagy séta közben a csípőnk területén érzünk fájdalmat. A porcok lebomlásánál a genetikai tényezők mellett ízületi sérülés, túlsúly és a mozgásszegény életmód is szerepet játszik abban, hogy kinél mikor és milyen mértékben következik be ez az állapot.

Autoimmun betegség

A reumás ízületi gyulladás autoimmun kórkép, melynek során a beteg immunrendszere megtámadja egyebek mellett az ízületet borító porcot. A betegnél így akár fiatalabb korban – 30-50 éves kor között – is megjelenhet az ízületek, elsőként a kéz, a csukló fájdalma, később esetleg azok deformitása. RA előfordulása nők esetében gyakoribb.

Mi a különbség?

OA esetében tehát a mechanikai kopás vezet a porckopáshoz, míg RA esetén a szervezet támadja meg az ízületet borító porcot. A kiváltó okok mellett a tünetek között is találunk eltéréseket, ezek segíthetnek eldönteni, hogy melyik betegség állhat fenn esetünkben.

TünetekOszteoartrózis (OA)Reumás ízületi gyulladás (RA)
Okakopás és porcpusztulásgyulladás és felmaródás
Első tünetek megjelenésefőként 45–50 év felettfőként 30–50 év között
Kialakulásuk módjalassan, több év alattviszonylag gyorsan, hetek-hónapok alatt
Ízület állapotafájó ízületek, de duzzanat kevésbé jellemzőfájó, duzzadt és merev ízületek
Érintett ízületekszimmetrikusan, mindkét oldalonelőször csak az egyik oldalon
Reggeli merevség időtartama1 óránál rövidebb, de visszatérhet a nap végén vagy fizikai aktivitás után1 óránál tovább tart
Általános tüneteknincs egyéb tünetgyakori a fáradtság,rossz közérzet

Kihez forduljak?

Az OA kezelésével a reumatológus foglalkozik. Ha a panaszok megjelenésében inkább autoimmun folyamat játszik szerepet, akkor immunológus bevonásával zajlik a kezelés. Mindez azért is indokolt, mert az ízületeken túlmenően egyéb belső szervek érintettsége is előfordulhat.

Az RA kezelésében fontos szerepet kapnak az immunszuppresszív készítmények, melyek az immunrendszer működését fékezik annak érdekében, hogy az autoimmun folyamatokat – a porc lebontását – megfékezzük.

Ne halogassa a kivizsgálást!

RA esetén azért fontos a mielőbbi diagnózis, mert az időben megkezdett kezeléssel lehet megelőzni a betegség más szervekre való kiterjedését és szövődményeit. Kezeletlen esetben ugyanis az RA nemcsak az ízületeket károsítja, hanem elváltozásokat okozhat például a szemben, ennek jellegzetes tünete a szemszárazság. Emellett nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri panaszok, fertőzések, illetve a tüdő kóros elváltozásainak kockázatát is.

A mai korszerű készítményekkel már a betegség következményeként korábban gyakran jelentkező mozgáskorlátozottság is általában kivédhető. A kezelés fontos része egyrészt az ízületek kímélése, másrészt a rendszeresen végzett, célzott tornagyakorlatok.

Dr. Kádár János
belgyógyász, immunológus főorvos
ImmunKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!