Keresés
Close this search box.

Ön is depressziós? A gyógyszere mellett érdemes lehet probiotikumot alkalmazni!

//

Tudjuk, hogy a depresszió világszerte egyre több embert érint. Az legfrissebb adatok alapján az Európai Unió lakosságának 7%-a krónikus depresszióban szenved. A depresszió gyógyszeres terápiája kihívást jelent a szakembereknek, ugyanis a súlyos depresszióban szenvedők mintegy 60%-a nem reagál megfelelően az orvos által elsőként írt antidepresszáns gyógyszerre.

Az eredményeket látva a kezelőorvosok igyekeznek személyre szabott depresszió elleni hatóanyagot keresni páciensük számára, de a második választásként rendelt hatóanyagok használata a betegek egyharmadánál sikertelen, mert továbbra is depressziós tüneteket mutatnak.

Hogyan lehet hatékonyabb a kezelés?

Az utóbbi időben ígéretes lehetőségként merült fel depresszió esetén a bél-agy tengelyen keresztüli beavatkozás lehetősége, a probiotikumok használata. Hogyan valósulhat ez meg?

A bél-agy tengely a bélben élő baktériumok és az agy működése közötti szoros, kétirányú kapcsolat, amelynek részeként a bélben élő baktériumok „jeleket” küldenek az agyba, illetve az agyi funkciók is hatással lehetnek a bélcsatornát benépesítő mikroorganizmusokra.

Amennyiben rendben van a bélflóra, azaz a bélben élő baktériumok minősége és száma megfelelő, akkor az kedvezően hathat az agyműködésre, melynek következtében akár javulhat a hangulat, enyhülhetnek a depressziós panaszok. Megéri tehát karbantartani a bélflórát!

A bél-agy tengely támogatására lehetőséget kínálhatnak bizonyos probiotikumok. A probiotikumok hatásosak lehetnek a depresszív tünetek enyhítésében, amennyiben azokat az orvos által rendelt antidepresszáns gyógyszer(ek) mellett szedik.

Ígéretes kutatási eredmények

Az antidepresszáns gyógyszer(ek) mellett alkalmazott Bio-Kult Advanced probiotikum hatását egy új klinikai vizsgálat is alátámasztja.

Egy idén végzett klinikai vizsgálatban (JAMA Psychiatry szakfolyóirat, 2023) azt vették górcső alá, hogy súlyos depressziós zavarban szenvedő felnőtteknél milyen hatással van a depresszív és szorongásos tünetekre az antidepresszáns gyógyszer mellett adagolt probiotikum. A vizsgálatban összesen 49 antidepresszáns gyógyszert szedő beteg vett részt, akik közül 24-en probiotikumot, 25-en pedig placebokészítményt kaptak az antidepresszáns gyógyszerük mellé.

A vizsgálatban alkalmazott probiotikum a 14 különféle baktériumtörzset tartalmazó, élőflórás Bio-Kult Advanced (ADM Protexin) volt, amelyből a kezelt betegek napi 4 kapszulát kaptak 8 héten keresztül. A szakemberek nyomon követték, hogy a betegeknél milyen hatást idéz elő a probiotikumos kezelés, a placebo kezeléshez viszonyítva.

Bebizonyosodott, hogy súlyos depresszióban szenvedő személyeknél az antidepresszáns gyógyszer mellett alkalmazott Bio-Kult Advanced jelentősebb mértékű javulást idézett elő a depresszió és a szorongás mérőszámaiban, mint a placebo-kezelés.

A Bio-Kult Advanced elfogadottsága és tolerálhatósága magas volt, annak szedése nem járt jelentős mellékhatásokkal.

Megjegyzendő azonban, hogy a hatás nem volt azonnali, és nem egyetlen adag probiotikum bevétele után jelentkezett: legalább 4-8 hetes probiotikum-alkalmazásra volt szükség a kedvező hatás eléréséhez.

Összességében: a Bio-Kult Advanced 8 hetes kiegészítő terápiaként való alkalmazása ígéretes lehet depresszióval és szorongással élő betegeknél. (x)

Források:
https://impact.economist.com/projects/depression-in-europe/infographic; 2023. 09. 22.
– Nikolova VL et al. Acceptability, Tolerability, and Estimates of Putative Treatment Effects of Probiotics as Adjunctive Treatment in Patients With Depression: A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry. 2023;80(8):842-847.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!