Keresés
Close this search box.

Természetes összetevőkkel a női egyensúlyért

//

A hormonális egyensúly fenntartása minden életkorban olyan komplex rendszer munkájának eredménye, amely számos faktor összehangolt működésének eredményeképpen jön létre a szervezetben. Ez a kiegyensúlyozott ökoszisztéma kulcsfontosságú a mindenkori egészség és jólét szempontjából, hiszen egy életen át hatással van a női test számos fontos folyamatára.

Létfontosságú hormonok szabályozzák a szervezetben többek közt

  • a női menstruációs ciklust,
  • a várandósság minden mozzanatát – annak létrejöttétől egészen a gyermek megszületéséig,
  • a hangulattal összefüggő tényezőket,
  • a mindenkori energiaszintet és ezen kívül még számtalan más elengedhetetlenül szükséges biológiai mechanizmust.

Az említett egyensúly megbomlása számos negatív következménnyel járhat, azt több ismert tünet jelezheti számunkra. A zavarok gyakran vezetnek olyan problémákhoz, panaszokhoz, mint például a rendszertelen, fájdalmas menstruáció, a hormonális okok miatt kialakuló akné vagy a jelentős mértékű hajhullás, illetve a váratlan hangulati ingadozások.

Amennyiben ez a finom hormonális homeosztázis megbomlik és e helyzet hosszú távon fennmarad, növekedhet az esély az olyan betegségek kialakulására, mint a csontritkulás vagy az emlőtumor.

Az alternatív megoldások iránti növekvő érdeklődés a természetes hatóanyagokban rejlő potenciált helyezi előtérbe. A fitoterápia területén több gyógynövény ismert, amelyek támogathatják a hormonális egyensúlyt.

A Dioscorea villosa olyan évelő növény, amely Észak-Amerikában őshonos, kivonatait számos kultúrában használták gyógyászati célokra. Alkalmazása elterjedt az ösztrogénpótló terápia természetes alternatívájaként a nők egészségének javítására, valamint gyulladások, izomgörcsök, illetve az asztma kezelésére.

A fentiek tanulsága szerint az emlőrák kialakulásában jelentős szerepe lehet a hormonháztartás egyensúlyhiányának. Ezt az álláspontot helyezi előtérbe az a 2014-es kutatás, amely a Dioscorea villosa kivonatot, mint potenciális demetilálószert vizsgálja két emlőrák sejtvonal esetében, amelyek mindegyike szervesen kapcsolódik az ösztrogénhez, illetve az ösztrogénreceptorokhoz.

A vizsgálat konklúziója, hogy a Dioscorea villosa kivonat koncentrációfüggő módon jelentősen csökkentette mindkét sejtvonal életképességét. A hatóanyag potenciáljának pontos feltárása érdekében a jövőben a kutatók további vizsgálatokat helyeztek kilátásba.

Fentiek mellett a hormonális homeosztázis fenntartásában, a női egészség megőrzésében szintén kiemelt jelentőségű a tudatos életmód. Ezen belül meg kell említenünk egyrészt a rostokban, vitaminokban, flavonoidokban gazdag táplálkozást, másrészt a rendszeres testmozgást, ami a fizikai erőnlét megőrzése mellett fontos hangulatjavító eszköz is. A testedzés legtöbb fajtája alkalmas ugyanis a hétköznapi stressz, a munkával járó esetleges feszültség levezetésére, ami nemcsak közérzetünket, de hormonális állapotunkat is javíthatja.

Érdemes odafigyelnünk az alvás minőségére is: a rendszertelen, elégtelen mennyiségű és/vagy minőségű pihenés felboríthatja a hormonháztartás természetes egyensúlyát.

Ne feledjük: az évek múlásával a hölgyek számára egyre fontosabb lesz, hogy minél több eszközzel és módszerrel, tudatosan segíthessék hormonális egészségük megőrzését vagy helyreállítását, ami hosszú távú egészségünk és jólétünk nélkülözhetetlen feltétele.

Források:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!