Keresés
Close this search box.

Visszatérő húgyúti fertőzések

//

A húgyúti fertőzés – közismert nevén felfázás – gyakrabban érinti a nőket, ráadásul sokaknál a panaszok rendszeresen kiújulnak. Mit lehet tenni a tényleges gyógyulás érdekében?

Baktérium okozza – A hólyaghurutot általában olyan baktériumok okozzák, melyek normálisan jelen vannak a vastagbélben, de a húgyutakba kerülve, ott elszaporodva kórokozókká válhatnak. A leggyakoribb ilyen baktérium az Escherichia coli (E. coli).

A jellegzetes, kínzó tünetek közé tartozik: a gyakori, sürgető vizelési inger, hólyagtáji fájdalom, csípős, fájdalmas vizelés, esetleg a zavaros, bűzös, ritkán véres vizelet.

Miért újul ki?Hajlamosító tényező lehet például a túl ritka vizeletürítés, a hiányos intim higiénia, nőgyógyászati gyulladások, húgyúti fejlődési rendellenességek, hólyagkövek vagy -daganatok, illetve a cukorbetegség, de a kezeletlen stressz is önálló rizikófaktornak számít.

A diagnózis – A megfelelő kezelés érdekében ki kell derítenünk a pontos okot, esetleg a háttérben lévő betegséget, rendellenességet. A tünetek alapján gyakran egyértelmű a diagnózis, más esetekben a célzott terápiához vizelettenyésztésre, hasi ultrahangra, esetleg hólyagtükrözésre is szükség lehet.

Mit tegyünk a kiújulás ellen?

Hidratálás – A bőséges folyadékfogyasztás (napi 8 pohár víz) segíti a salakanyagok kiürítését, hígítja a vizeletet, ezért megelőzésként és a kezelés kiegészítésére is hasznos. Beválhat a gyulladáscsökkentő hatású tőzegáfonyalé vagy tea fogyasztása is.

Gyakori, alapos vizeletürítés – Hatására a baktériumok csak rövid időt töltenek a húgyutakban, így csökken az újabb fertőzés kockázata.

Megfelelő intim higiénia – Mindig elölről hátrafelé alkalmazzuk a törlést, megakadályozva a végbél baktériumainak eljutását a húgycsőhöz!

Biztonságos nemi élet – Megbízható partner, óvszerhasználat, illetve szex előtti és utáni vizelés csökkentheti a kockázatot.

Bár az antibiotikus kezelés gyors és hatékony eredményt hoz, az orvos csak nagyon indokolt esetben írja fel, mivel gyakori használata rezisztensé teheti a baktériumokat. Ha szedése mégis szükséges, javasolt a baktériumflóra védelme érdekében probiotikumot is alkalmazni.

Dr. Nagy Károly PhD
urológus szakorvos
Urológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!