Keresés
Close this search box.

Hogyan támogassuk immunrendszerünket?

//

Miért van az, hogy egyesek a hideg, nyirkos téli időben egyik fertőzésből a másikba esnek, míg mások a vírusok, baktériumok, eső, szél és köd dacára is egészségesek? Azért, mert egyeseknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük – ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk a véletlenre! Mi magunk is sokat tehetünk ellenálló képességünk támogatásáért!

Védekezőrendszerünk erősítését kezdjük mikrobiológiai rendterápiával! Tisztítsuk meg szervezetünket, főként az emésztőrendszert a gombáktól, vírusoktól, baktériumoktól!

Használjunk ehhez természetes készítményeket: a teafa- és a citrusfélék magjának (pl. grapefruitmag) olaját (megfelelő hígításban), a bodorrózsa teáját, a gyömbért és a hagymaféléket!

A növényi enzimek – példáulpapayából, noniból, ananászból – szintén segíthetik az emésztést, a salaktalanítást. Ugyanilyen fontos a bélflóra regenerálása probiotikus készítményekkel és magas rosttartalmú, emésztéstámogató étrenddel.

Immunrendszerünket bőséges folyadékfogyasztással is segíthetjük. Frissen préselt gyümölcslevek mellett sokféle immunerősítő gyógynövénytea is rendelkezésünkre áll, példáulbíborszínű kasvirág, macskakarom, la pacho, rooibos, ginzeng, körömvirág, csipkebogyó, hársfa, legyezőfű, citromfű. Gyógynövényes – például zsályás, ánizsos – cukorkát is szopogathatunk, mely az esetleges köhögési ingert is enyhíti, csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen bennük sok cukor.

A bőséges folyadékfogyasztáson, egészséges étkezésen és rendszeres testmozgáson kívül sokféle vitális anyag segítségét is igénybe vehetjük, ezek a teljesség igénye nélkül:

E-vitamin: a vírusok elsőként a nyálkahártyákat támadják meg, ott okoznak gyulladást, fokozott nyáktermelést, fájdalmat, köhögést. Az E-vitamin az egyik legfontosabb szabad-gyök-fogó anyag, ennek köszönhetően hatékony a gyulladások elleni védelemben.

▶ A C-vitaminról már mindenki tudja, hogy immunrendszerünk egyik legfőbb üzemanyaga, különösen a természetes ölősejteket (TK-sejteket) aktiválja, emellett erősíti a stresszel szembeni védelmet, így is fokozva a szervezet ellenálló erejét. Ha kezd kitörni a nátha, akkor a C-vitamin-tartalmú gyümölcsök fogyasztását kiegészíthetjük napi 2000–4000 mg elhúzódó felszívódású C-vitaminnal is.

▶ Az echinacea (a bíbor kasvirág) leginkább az immunrendszer erősítésében jeleskedik. Visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek megelőzésére és kiegészítő kezelésére ajánlható. Alkoholos oldatként, teaként vagy kapszula, tabletta formájában is fogyaszthatjuk.

▶ A homoktövis érett, sárga bogyótermése rendkívül gazdag C- és más vitaminokban, ezek együtt erősítik az ellenálló képességet. Adaptogén, antioxidáns, sejtvédő, sebgyógyulást elősegítő hatású.

▶ Ashii take gomba hatóanyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, erősítik az immunrendszert. Amerikai és japán kutatások igazolták, hogy egyes vírusokkal szemben 70%-os védettséget biztosít. Hasonlóan jótékony a maytake, a cordyceps és a reishi gomba is.

▶ A propolisz az aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és bioflavonoidok széles választékát tartalmazza, áldásos hatása leginkább ezeknek köszönhető. Immunerősítőként, megelőzésre fogyaszthatjuk rendszeresen, esténként kb. 20 cseppet. Betegség esetén felvihetjük az adagot napi 2-3×50 cseppre is.

▶ A cink és a szelén a jól működő immunrendszer legfontosabb alappillérei. Segítik az immunrendszert gyengítő méreg- és salakanyagok elszállítását, közömbösítését. Támogatják azon enzimek és egyéb sejtvédő anyagok működését, melyek a sejtek regenerálódásáért felelősek. A cink azért is felel, hogy idegen sejtek a normál testi sejteket ne támadhassák meg, és azon ne telepedhessenek meg, ne szaporodjanak el. Aktiválja az immunsejteket, de fokozza a boldogsághormonok termelődését is, melyek viszont nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott ellenálló képességhez. A szelén a glutathionperoxidase nevű enzim alkotója, ez egy erélyes gyökfogó és a méregtelenítésben részt vevő anyag.

A felsoroltakat külön-külön is kipróbálhatjuk, de hatékonyabbak, ha kombináltan alkalmazzuk őket, hiszen egymás hatását kölcsönösen erősítik.

Szervezetünkben a sejtek regenerálódását gyorsíthatjuk, a szabad gyököket sokféle antioxidánssal semlegesíthetjük.

Ilyenek például anövényi festékanyagok – a flavonoidok, polifenolok, resveratrol –, melyek forrása többek között a cékla, lila hagyma, vörös káposzta, sárgarépa, sütőtök, fekete szőlő, vörösbor, tőzegáfonya, berkenye.

Emellett felhívom a kedves olvasó figyelmét: hallgasson szervezetére, ha fáradt, túlhajszolt, kimerült, aludja ki jól magát! Ez nem lustaság, inkább a természetes terápia része.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés, allergiák, intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése.
Tel.: 06/20-588-28-10 www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!