Keresés
Close this search box.

Kipihenni vagy kiizzadni?

//

A hideg idő beköszöntével gyakrabban náthásodunk be, és nő a vírusfertőzések kockázata is. Újabb kutatások szerint a rendszeres testmozgás segít e panaszok megelőzésében, ám szakértők figyelmeztetnek, hogy a túl intenzív sport még árthat is, ha már megbetegedtünk.

Az American College of Sports Medicine ajánlása szerint a heti 5 × 30 perc közepes intenzitású edzés hatékony védelmet jelenthet a felső légúti fertőzésekkel szemben. A túlzásba vitt, túl intenzív mozgás azonban épp ellenkező hatást fejthet ki: legyengíti az immunrendszert, szabad utat engedve a vírusoknak és baktériumoknak.

Jó hír ugyanakkor a fitness megszállottjainak:

▶ a mérsékelt intenzitású, 30–60 perces edzés kb. 40%-kal lerövidíti a gyógyulási időt;

▶ a közepesen intenzív, rendszeres testmozgást végzők könnyebben átvészelik a szezonális betegségeket, náluk az influenza elleni oltás is kevesebb mellékhatással jár.

Akik már megbetegedtek:

▶ Enyhébb megfázásos tünetek, orrfolyás, torokfájás esetén csak visszafogottan mozogjunk, intenzívebb edzésre csak a tünetmentesség után néhány nappal vállalkozzunk!

▶ Veszélyes az a tévhit, hogy a betegséget intenzív sporttal, verejtékezéssel ki lehet „izzadni”, ezt senkinek nem javasolnánk.

Súlyosabb tünetek – légúti fertőzés, láz, nyelési nehézség, fájdalom – esetén maradjunk ágyban, lehetőség szerint az egész napot pihenéssel töltsük!

▶ Súlyosabb vírusfertőzés, influenza után iktassunk be kéthetes pihenést, csak utána növelhetjük fokozatosan a terhelést.

Dr. Bányai Tamás
ortopéd- és sportszakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!