Keresés
Close this search box.

Köhögéstől a tüdőgyulladásig

//

Élettani szempontból esetenként a köhögés fontos szerepe, hogy tüdőnk megtisztulhasson a szennyeződésektől, lerakódásoktól, melyek fertőzést okozhatnának. Az elhúzódó, erős köhögés azonban már komolyabb problémák jele lehet, melyek kivizsgálást igényelnek.

Esetenként – gyermekeknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél – előfordul, hogy jellegzetes és látványos tünetek nélkül is tüdőgyulladás alakul ki. Időseknél gyakran nem is jelentkezik magas láz. Ha tehát egy idős ember ismert ok nélkül ágyban marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell a tüdőgyulladásra. Idegrendszeri károsodások esetén gyakori a félrenyelés, ami szintén tüdőgyulladáshoz vezethet.

Az esetek többségében pneumococcus és atípusos baktériumok okozta fertőzés következtében alakul ki tüdőgyulladás, de vírusos eredetű is lehet, amikor például influenza szövődményeként jelentkezik.

A baktériumok okozta tüdőgyulladás jellegzetes tünetei: hirtelen kialakuló, magas láz, hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, sápadtság, melyhez kisgyermekeknél hát- és hasi fájdalom is társulhat. Súlyosabb esetben nehézlégzés, szapora pulzus, magas légzésszám, sőt zavartság is kialakulhat.

A bakteriális eredetűnek tartott tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kezeljük. Amennyiben a beteg állapota súlyos, nincs idő bakteriológiai eredményekre várni, ilyenkor széles spektrumú vagy egyszerre kétféle antibiotikumot ír fel az orvos. A vírus okozta tüdőgyulladásokra nem hatnak az antibiotikumok, viszont bakteriális felülfertőzés esetén,illetve annak megelőzése céljából indokolt lehet. Tüdőgyulladás mellett a köhögésnek számos egyéb oka lehet. Ilyen például a fűtési szezonban szárazzá váló szobalevegő, melynek ellensúlyozására fogyasszunk elegendő folyadékot és párásítsuk a levegőt! Ne feledkezzünk el a régi bevált praktikákról sem: a mézes gyömbér, a kakukkfű- és hársfatea, a köhögést csillapító cukorkák, illetve a sós vízzel gargalizálás is hatékony segítséget jelenthet.

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!