Keresés
Close this search box.

Már megint „megfázott” a gyerek!

//

Sokan nem tudják, hogy a lehűlés önmagában nem okoz megfázást, sőt a hideg levegő tréninget jelent az immunrendszer számára. Az ún. meghűléses panaszok kiváltó oka tehát valójában fertőzéses eredetű. Ne fogjuk tehát a hidegre a vírusok okozta panaszokat: náthát, köhögést, fejfájást, lázat! A képlet egyszerű: megfázás = vírusfertőzés!

A vírusfertőzések első tünetei között valóban szerepel a hidegrázás, de nem attól leszünk betegek, hogy fázunk: azért érezzük kellemetlennek a hideget, mert már megfertőződtünk. A betegség kialakulásában a lehűlés szerepe annyi, hogy a hideg rontja a bőr és a nyálkahártya vérellátását, amigyengíti a test védekezőképességét, és utat nyit a kórokozóknak.

Nem tévedés: a hideg levegő jót tesz a megfázás ellen! Az a gyermek, akit vastagon bebugyolálnak vagy egész nap túlfűtött helyiségben tartózkodik, könnyebben kap el fertőzéseket, mint az, aki hozzászokott a hideghez, és gyakran tartózkodik szabad levegőn. Az észszerűen adagolt hideginger növeli a szervezet ellenálló képességét. A hőingadozások ugyanis intenzív immunológiai és hormonális reakciót váltanak ki a szervezetben.

Különösen gyermekekre igaz: mindig egy réteggel kevesebb ruhát adjon gyermekére annál, mint amit helyesnek gondolna! A túlzott óvatosságból melegen öltöztetett gyerek könnyen megizzad, ami a bőr erős lehűléséhez, és ezáltal elégtelen vérellátásához vezethet. Mindez kedvező előfeltételeket teremt a megfázáshoz (fertőződéshez). A lábakat, a vese tájékát és a füleket azonban tartsuk mindig melegen!

A téli hónapokban gyakori az ismételt megfázás (fertőződés). Az elsőszülött gyermek a legtöbb fertőzést csak akkor kapja el, amikor elkezd óvodába járni. A második gyermek viszont már kisbabakorban kap fertőzéseket, melyeket testvére az óvodából „hazahoz”.

A gyermekek fejlődésük folyamán vírusok százaival kerülnek kapcsolatba cseppfertőzés útján. A közösségben már akkor fertőzhetnek a gyerekek, amikor saját maguk még tünetmentesek. Emiatt nem sok értelme van, hogy gyermekünket mindenképp távol tartsuk a közösségtől.

Vannak tipikus, fertőzésre hajlamos gyerekek, akik genetikai okból a kórokozókra különösen intenzíven reagálnak. Ennek egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya. E védőanyag szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába. Az érintett gyerekeknél a fertőzések általában hosszabb lefolyásúak, gyakrabban keletkeznek komplikációk, például középfülgyulladás. Ezek a gyermekek a fertőzések között sajnos nem tudnak igazán felerősödni, fejlődésük is visszamaradhat, emiatt őket viszont ajánlatos 2-3 hétre kivenni a közösségből, hogy megszakadjon a fertőzések láncolata.

Egyes vírustörzsek az egyszerű megfázásos tüneteken túl magas lázzal és nagyfokú gyengeséggel járó panaszokat is okozhatnak, melyek nemcsak a közérzetet rontják, hanem komoly szövődményekkel is járhatnak. Ilyen esetekben javasolt immunerősítő, illetve vírus- és baktériumölő készítményeket szedni.

Az orvos náthára, köhögésre, torokfájásra sokféle gyógyszert felírhat, de létezik számos, többé-kevésbé jól bevált házi recept is, például fokhagyma mézzel, fülgyulladáskor kövirózsacsepp, köhögés esetén tormapakolás a mellkasra stb.

A megfázásra, fertőzésre való hajlam csökken rendszeres sportolás, egészséges étrend, illetve szaunázás, gőzfürdőzés, meleg-hideg váltott zuhany hatására is. Utóbbi menete a következő: zuhanyozzunk olyan meleg vízzel, amelyet még el tudunk viselni, majd befejezésként 1-2 percen keresztül hideggel (12–18 ºC) öblítsük le testünket. A vizet a lábaktól felfelé, a szív irányába vezessük. Váltsunk ismét jó melegre, és ha átmelegedtünk, jöhet újra a hideg. Ismételjük ezt háromszor, majd törölközés után bújjunk jó meleg ruhába. E tréninget már nagyobb gyerekek is végezhetik, de ne este, elalvás előtt, mert erős keringésaktiváló hatása nehezíti az elalvást. Reggel viszont remek ébresztő!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés, allergiák, intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése.
Tel.: 06/20-588-28-10 www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!