Keresés
Close this search box.

Vigyázat: hidegben fokozódnak az ízületi panaszok!

//

Tapasztalatok szerint a hideg, szeles idő kifejezetten fokozza az ízületi gyulladás tüneteit, így télen a panaszok nagyobb odafigyelést, hatékonyabb kezelést igényelnek.

Míg fiataloknál főként a túlterhelés, a sportsérülések, addig idősebbeknél az ízületek kopása, gyulladása (osteoarthritis), illetve a reuma a leggyakoribb mozgásszervi panasz.

A reuma közel 200 betegség összefoglaló neve, minden esetben valamely testrész tartósan fájdalmas, legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. A panaszok a hideg, szeles idő beálltával szinte kivétel nélkül fokozódnak. Ennek oka a légnyomásváltozás. Az időjárásváltozás, a hirtelen lehűlés a lappangó ízületi gyulladást fellobbanthatja, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést, az izomgörcsöt, ami szintén fájdalommal jár.

A szél és a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, a térdízület pedig leginkább a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése miatt fájhat.

Az ízületi fájdalmak, gyulladások részben megelőzhetők, enyhíthetők a normál testsúly megőrzésével, és a rendszeres, az ízületeket kímélő edzésformákkal. Ilyen szempontból kedvező választás lehet az úszás és a séta (aszfalt járda helyett természetes talajon). Mozogni mindenképpen szükséges, mivel a mozgásszegénység tovább növeli az ízületi problémák kockázatát.

Egy tanulmányban 3 csoportot vizsgáltak: 1 – akik egyáltalán nem mozogtak, 2 – akik közepes intenzitású kardiomozgást, erősítést végeztek, 3 – akik intenzíven edzettek.

A mindhárom csoportnál végzett MRI-vizsgálatok azt igazolták, hogy a térd porcai a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek, megelőzve a nem sportolókat és az erősen edzőket is. A közepesnél nagyobb intenzitással sportoló nőknél ugyanis erősebben károsodott kollagénstruktúrát mutatott ki a vizsgálat. Az ízületek védelmét segítő megfelelő módszerek, a gyulladáscsökkentő készítmények, krémek, esetleg gyógyszerek kiválasztásában kérje szakember segítségét!

Dr. Pál Mónika
reumatológus szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!