Keresés
Close this search box.

Vitalitás és derű vagy téli lehangoltság?

//

A hideg, borús, szürke téli időben sokakra jellemző a rosszkedv, levertség, fáradékonyság és motivációhiány. Mit tehetnénk annak érdekében, hogy helyreálljon energiaszintünk és véget érjen a nyomott hangulat?

A téli időszakban – témánk szempontjából – a legfőbb probléma a napfény hiánya. A napfény ugyanis kifejezetten javítja hangulatunkat, optimális szintre hozza a szerotonin, „örömhormon” szintjét.

A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így a depresszión kívül a migrénnel, sőt egyes idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal is.

A szerotoninhiány hormonális összefüggéseit vizsgálva megállapították például, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével együtt a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz.

A hiányállapot beindítja a „kívánósságot” is: a szervezet evéssel próbálja növelni az örömhormon szintjét.

Ugyanez jellemző premenstruációs szindróma (PMS) esetén is, melynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. Itt a menses előtti napokban az idegesség, lehangoltság és csökkent libidó mellett bizonyos ételek utáni sóvárgás is jelentkezik.

A szerotonin csökkenésének a jele lehet a növekvő étvágy, illetve bizonyos ételek, főleg édességek utáni fokozott vágy is. Azonban a növekvő szénhidrátbevitel csak átmenetileg, rövid ideig képes emelni a szerotonin szintjét, így a lehangoltság mellett még plusz kilókat is felszedhetünk, ha édességgel szeretnénk „becsapni” az agyunkat.

Növeljük inkább szerotoninszintünket fizikai aktivitással, lehetőleg a szabadban végzett testedzéssel! Vigyük ki a gyerekeket is, akik szintén felpezsdülnek, jobb kedvre derülnek a szabadban végzett mozgástól.

A sportnak bizonyítottan óriási jelentősége van, ugyanis az edzés egyfajta stressz a test számára, melyhez – megfelelő, rendszeres gyakorlás mellett – alkalmazkodni kezd és növeli a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését: például a noradrenalinét és a szerotoninét is.

Hasonló anyagok termelődnek a szerelmi együttlét során is, melyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést váltanak ki.

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok is hozzájárulnak hangulatunk stabilizálásához, a jókedv és derű megteremtéséhez, fenntartásához, illetve a lehangoltság hátterében lévő kimerültség csökkentéséhez. Ilyenek például egyes B-vitaminok:

A B5-vitamin támogatja a szerotonin és az acetilkolin termelését, és kutatások szerint a memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán kívül a szorongás és a depresszió kezelésében is hasznos lehet.

A B6-vitamin szintén nélkülözhetetlen a szerotonin szintézishez.

Erős az összefüggés a depresszió és a folsav hiánya között is. Emiatt érdemes tudnunk, hogy egyes gyógyszerek, például az aszpirin, a barbiturátok, a görcsoldók, az orális fogamzásgátlók folsavhiányt idézhetnek elő, mivel gátolják a folsav felszívódását.

A B12-vitamin (kobalamin) fontos szerepet játszik szervezetünk számos biokémiai folyamatában, hatást gyakorol többek között idegrendszerünkre és szellemi képességeinkre is. A B12-vitamin-hiány okozhat fáradékonyságot, kimerültséget, depressziót és a szellemi képességek romlását is. Felszívódását bizonyos gyógyszerek, például a savlekötők, protonpumpa-blokkolók, de a cukorbetegség egyik alapvető gyógyszere is akadályozhatja. Érdemes tudnunk, hogy egészséges idős emberek szervezetében egy idő után romlik a B12-vitamin felszívódásának hatékonysága, így pótlása indokolt lehet.

Öndiagnózis helyett inkább kérjen szakorvosi segítséget, így fény derülhet a panaszok, hiányállapotok okára, és elkezdődhet a hatékony kezelés!

Dr. Hubina Erika PhD
endokrinológus főorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!