Keresés
Close this search box.

Gyulladáscsökkentő, ízülettámogató anyagok a természetből

//

Az ízületek idősödés, illetve fokozott vagy egyoldalú terhelés, esetleg épp a mozgásszegény életmód miatt bekövetkező állapotromlását az orvos által előírt gyógykezelés, illetve mozgásterápia mellett számos természetes hatóanyaggal, vitaminnal, gyógynövénnyel, ásványi anyaggal enyhíthetjük, fékezhetjük. Lássuk, melyek ezek – a teljesség igénye nélkül.

D-vitamin – A reumatoid artritiszt tanulmányozó tudósok úgy látják, hogy az ebben szenvedőknek gyakran alacsony a D-vitaminszintje, és ez a hiányállapot krónikus fájdalomhoz is vezethet. Kiegészítő kezelésként ezért feltétlenül javasolják a megfelelő D-vitaminpótlást.

Glükozamin – Ez az aminocukor az ízületi porcok természetes összetevője. Rendszeres pótlásával lassíthatjuk a porcvesztés folyamatát és csökkenthetjük az ízületekben a fájdalmat és a duzzanatot.

Kondroitin – A kötőszövet egyik fő összetevője szervezetünkben. Segíti a kollagén beépülését az ízületekbe, magába szívja a nedvességet, ezzel biztosítja a porcok hidratált, egészséges állapotát, fékezve a porcvesztést.

MSM (methylsulfonylmethane) – Ez a kénes anyag megtalálható számos gyümölcsben, zöldségben, gabonatermékben és állati eredetű táplálékban. A kén javítja a kötőszövetek állapotát, rendszeres pótlása enyhíti a fájdalmat, a duzzanatot például térdízületi gyulladás esetén.

Kurkuma – Fő hatóanyaga a kurkumin, ami a növény sárga színét is adja. Ez a tradicionális indiai gyógynövény hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Kutatások artritisz, zsírmáj, illetve gyulladásos bélbetegség kezelésében is eredményesnek találták.

Macskakarom (Uncaria Tomentosa) – Ez a közép- és dél-amerikai cserje gyulladáscsökkentő tanninokat és sterolokat tartalmaz, melyek mellékhatások nélkül alkalmazhatók például térdízületi gyulladás esetén. Hatékonyan enyhíti a fájdalmat, a duzzanatot, korábbi kutatási eredmények immunerősítő, vírusölő, sejtburjánzást fékező hatását is egyértelműen igazolták.

Csilipaprika – A kapszaicin nevű hatóanyag adja a paprika csípős ízét, amely erős antioxidáns, segíti a szabad gyökök semlegesítését, stimulálja az anyagcserét, elősegíti a fogyást. Eredményesen enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmat, erre ízületi kopás, reumatoid artritisz és diabéteszes neuropátia esetén is sikerrel alkalmazzák. Emellett serkenti a vérkeringést, javítja a hangulatot, mivel endorfinokat és dopamint szabadít fel a szervezetben.

Borágó olaj – A növény magja gazdag gyulladáscsökkentő hatású gamma linolénsavban. Napi alkalmazása csökkentheti az esetleg szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét.

Forrás: webmd.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!