Keresés
Close this search box.

Itt a tavasz, legyünk aktívabbak!

//

Akik a tél folyamán – kényelem vagy időhiány miatt – teljesen felhagytak az egészséget, erőnlétet és jobb hangulatot támogató rendszeres testmozgással, azoknak is már sportcipőt kellene húzniuk. Ideje mielőbb aktivizálni magunkat!

Tűzzük ki a célt! Legyen az akár a télen felszedett kilók leadása, a régi formánk visszanyerése, a munkanap utáni stresszoldás, hangulatjavítás vagy akár a tavalyi edzettségi szintünk visszanyerése.

Az edzés során a szervezet valójában stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva, javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy betartsuk a fokozatosság elvét, ismerjük a saját korlátainkat és megtartsuk a terhelés-pihenés helyes arányát.

Soha ne hagyjuk ki a bemelegítést és a levezetést!

Edzés előtt a bemelegítés segít, hogy lazábban vegyük az akadályokat és csökkentsük a sérülések esélyét. Az edzés során végezzünk kardio- és izomfejlesztő mozgást is!A kardiomozgás az izmok erősítése mellett fenntartja a rugalmasságot is.

A levezetés lazítja az izomzatot és gyorsítja a regenerációt. Nyújtáskor az izmokat statikusan, rugózó mozdulat nélkül nyújtsuk meg, tartsunk ki 10-20 másodpercig minden testhelyzetet!

Kíméljük a fájós térdet! Óriási terhet jelent a térdízületnek például a kemény talajon való futás vagy ugrálás. Különösen azokat fenyegetheti a térdfájás, akiknél a porckopás vagy kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is megtalálható. Ilyen például a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák.

Akut fájdalmak esetén váltsuk fel a térdet erősen megterhelő sportokat (pl. futást vagy teniszt) tempós sétával és úszással.

▶ Segíthetjük a regenerációt, a fájdalom csillapítását és a gyulladás csökkentését például lökéshullám-terápiával, amely beindítja az öngyógyító folyamatot, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Szintén jó megoldás lehet a hialuronsavval vagy kollagénnel végzett kezelés.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!