Keresés
Close this search box.

Miért vagyok sápadt, fáradt?

//

Akinél a tartós fáradtság, kimerültség, gyengeség oka nem a túlhajszoltság és az alváshiány, ráadásul ingerlékenységet vagy koncentrációs nehézséget is tapasztal, felmerül a gyanú, hogy vasraktárai kimerültek és pótlásra szorulnak – pláne ha egyéb árulkodó tünetei is vannak. Lássuk, melyek ezek!

Vashiány esetén kevesebb oxigén tud eljutni a szövetekhez, így bizonyos szervek működésében változás, zavar léphet fel, ami változatos tünetekkel járhat.

Sápadtság – A bőr rózsás színét az arcbőr kis artériájának vérteltsége, a vérben lévő hemoglobin adja, melynek fontos összetevője a vas. Fontos tudni, hogy vashiány esetén a fakó arc mellett az ajkak, az íny és az alsó szemhéj belseje is halványabb a kelleténél!

Gyakori fejfájás – Számtalan oka lehet a fejfájásnak a stressztől kezdve a vérnyomásproblémán és az alváshiányon át egészen a daganatokig, de előfordulhat, hogy vashiány váltja ki, mert ilyenkor nem jut elegendő oxigén az agyba.

Könnyen kifullad? – Csökkent állóképesség jele is lehet, de ha túl hamar kezdi kapkodni a levegőt, azt vashiány is okozhatja, mert az oxigénhiány miatt úgy érezheti, kevés levegőt tud belélegezni.

Heves szívdobogás – A szapora szívverés ijesztő tünet, de gyakori, hogy „csak” vashiányos vérszegénység áll a hátterében. ezért szívpanaszok esetén érdemes gyakrabban ellenőriztetni a vérképet, mert a vashiány könnyen állapotromláshoz vezethet.

Erős menstruáció – Nőknél a vashiány gyakori oka a túl erős menstruáció miatti vérvasveszteség. Súlyos esetben érdemes vérzékenység irányában is vizsgálatot végeztetni.

Nyugtalan láb szindróma – Az esetek 15%-ában vashiány okozza, ráadásul minél alacsonyabb a vas szintje, annál erősebb a panasz.

Vérvétellel könnyen megállapítható és megfelelő kezeléssel, életmódváltással megszüntethető a vashiány. Fontos azonban a kiváltó ok felkutatása, hiszen ha az alapbetegséget kezeljük, akkor a vashiány is megszűnik.

Dr. Szélessy Zsuzsanna
belgyógyász, hematológus szakorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!