Keresés
Close this search box.

Tényleg védi a szívet a brokkoli és a hagyma?

//

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek azok a természetes hatóanyagok, melyek egészségünket szolgálhatják. Ennek nyomán, a tudományos kutatások során sokféle növényi összetevőt vizsgálnak, ezek közé tartozik a quercetin nevű flavonoid is. Lássuk, mit találtak a kutatók!

▶ A tudományos vizsgálatok eredményeként, ma már tényként kezelik a flavonoidok szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását. Véleményük szerint ezek az anyagok hozzájárulnak az érfalak rugalmasságának fenntartásához, csökkentik az érrendszerben megjelenő plakkok kialakulásának esélyét, mérséklik a vérrögképződést, és ezáltal a trombózis kockázatát.1

Ehhez kapcsolódóan érdekesek lehetnek a Utah Egyetem korábban publikált eset-kontroll vizsgálatának eredményei, ahol a quercetint, mint lehetséges alternatívát elemezték a hipertónia kezelésére.

A magas vérnyomással küzdő vizsgálati személyek azon csoportjánál, akik emelt dózisú quercetint kaptak, a szisztolés, diasztolés és az átlagos artériás vérnyomás észrevehető csökkenését mérték a kutatók.2

▶ Egy másik vizsgálatban a szervezetünkben zajló oxidációs folyamatokat vizsgálták a kutatók. Ismert, hogy életünk során sejtjeink elkerülhetetlenül kapcsolatba kerülnek a magas oxidáló kapacitású szabad gyökökkel. Amennyiben ezek testünkben „túlsúlyba” kerülnek, oxidatív stressz alakulhat ki, ami rövid távon erőtlenséget, levertséget okozhat, hosszú távon pedig számos betegség alapjául szolgálhat, legyen szó akár szív- és érrendszeri betegségekről, akár daganatokról. A quercetin szerkezetének köszönhetően, a számos sejtkárosító szabad gyököt képes megkötni, semlegesíteni, köztük a hidrogén-peroxidot, a szuperoxidot és a hidroxilgyököket,3 csökkentve ezzel a betegségek esélyét, és növelve az egészségben eltöltött évek számát.

▶ Korábban már tudományos bizonyosságot nyert a quercetin gyulladáscsökkentő, vérlemezke-összetapadást gátló hatása, ám vírusellenes potenciálja csak az elmúlt évek során, a világjárvány időszakában végzett kísérletek nyomán került tudományos reflektorfénybe.4 Egy 2020-ban publikált tanulmány szerint az olyan polifenolok, mint a quercetin és a hesperidin kiegészítő terápiás, megelőző alkalmazása megzavarhatja a koronavírus belépési és replikációs ciklusának legfontosabb szakaszait. A quercetin legjelentősebb tulajdonsága a vírus szaporodásának utolsó néhány fázisában mutatkozik meg, amikor a virion fehérjéi már szintetizálódtak, csak „összeszerelésre” várnak, a quercetin azonban képes reakcióba lépni a folyamatért felelős vírufehérjével (RdRp protein) és ezáltal blokkolni a teljes procedúrát, melynek eredményeként a fertőzés továbbterjedése leáll.5

▶ Az allergiás megbetegedések száma világszerte emelkedett az elmúlt 3 évtizedben – a jóléti országokban már népbetegségként van jelen. A polifenolok allergiaellenes vizsgálatának alapja, hogy képesek lehetnek több biológiai útvonalat és az immunsejtek funkcióit modulálni hibás vagy túlzott immunválasz esetén. E téren kiemelt szerepet kapott a quercetin, a rezveratrol, az epigallocatekol-3-gallát és a genistein, melyek együtt kimagasló pozitív hatást fejtettek ki a sejtes és humorális immunfunkciókra a preklinikai vizsgálatok során.6

A quercetin az egyik leggyakoribb polifenolos vegyület a természetben, mégis túl keveset fogyasztunk belőle. Számos zöldség, gyümölcs és gyógynövény bővelkedik benne, a leggazdagabb forrásai a hagymafélék, a brokkoli, az alma és a kapribogyó. (x)

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/
  2. https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9032170/
  4. https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385538/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!