Keresés
Close this search box.

A PCOS nehezíti a családtervezést

//

Napjainkban a korai vetélések aránya 15–20%, ám ez az érték PCOS esetében 35% is lehet. Vajon miért jelenthet problémát a PCOS a gyermekvállalásnál?

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) igen gyakori, minden 10. nőt érinti és sajnos a vezető meddőségi okok közé tartozik. Neve onnan ered, hogy a petefészekkéreg alatt apró ciszták sorakoznak. Ez a női szervezet hormonális betegsége, olyan komplex kórkép, amely az egész hormonháztartást befolyásolja.

Ilyenkor a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőivel szemben, emiatt a peteérés zavart szenved. A ciklus során nem alakul ki domináns tüsző, ami később megrepedne, hanem helyette kisebb-nagyobb folyadékkal teli ciszták alakulnak ki a petefészkekben.

A PCOS gyakran társul inzulinrezisztenciával, a betegségeben szenvedők jellemzően túlsúllyal küzdenek, fokozott szőrösödést tapasztalnak, bőrükön gyulladt aknék jelennek meg, ráadásul teherbeesési nehézséget és vetélést is okozhat.

Szerteágazó tünetei között szerepel tehát a meddőség, a rendszertelen vagy hiányzó menstruáció, pattanásos, zsíros bőr, emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz, megnövekedett szőrzet az arcon és a testen, hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás; súlyproblémák, elhízás.

A PCOS gyógyszeres úton kezelhető, amelyről alapos kivizsgálás után az endokrinológus dönt, a nőgyógyász bevonásával. Szélsőséges esetekben hosszú ideig tartó gyógyszeres terápia, esetleg műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Fontos része a terápiának az inzulinérzékenység javítása, amelyet rendszeres és meghatározott szénhidrátbevitellel, a testsúly optimalizálásával, rendszeres testmozgással lehet elérni.

A PCO szindróma általában sikeresen kezelhető és terhesség is elérhető az egészség megfelelő helyreállítása után.

endokrinközpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!