Keresés
Close this search box.

A válogatós gyerek

//

Igen sok szülő panaszolja a bölcsődében, óvodában, játszótéren és az online szülői csoportokban, hogy a gyerek szinte semmit nem akar megenni. Nem mindegy azonban, hogy a gyerek tényleg csak válogatós vagy inkább evészavaros.

Szülők gyakori gondja

Sok szülő panaszolja: alig eszik, válogatós, most épp háromféle kedvence van és csak azokat eszi – ahány gyerek, annyiféle étkezési probléma merülhet fel. Legyünk türelmesek, próbálkozzunk időnként újra más ízekkel, majd kinövi – ilyen tanácsokkal vigasztalják egymást az elgyötört szülők bízva abban, hogy az idő tényleg megoldja majd a problémát.

A 2–6 éves gyerekek harmadánál nem ritkák a különböző evészavarok, melyek súlyossága a normál válogatósságtól a súlyos evészavarokig terjedhet. Sajnos a türelmes kivárás olykor komoly következményekkel járhat, ezért nem érdemes halogatni a segítségkérést. A probléma azonosításával és célzott terápiával elkerülhetjük ezeket, így az otthoni étkezések is kevésbé lesznek feszültek, ami önmagában is sokat jelent a szülőknek.

Árulkodó tünetek

Érdemes tudnunk, hogy az evészavar születéstől jelen lehet, a válogatósság átlagosan 1,5 éves kor körül kezdődik. Jellemzően mindkettő már az óvodáskor előtt vagy kiscsoportban kialakul.

Alapvető különbség, amit a szülő észrevehet, hogy a válogatós gyerek, ha éhes, meg-eheti azt, amit korábban elutasított. Evészavar esetén azonban az éhség ellenére sem fogja elfogadni a problémás ételt. A válogatósságra általánosságban is jellemző, hogy bizonyos ételeket átmenetileg elutasít a gyermek, majd újra elfogadja. Evészavar esetén eleve lényegesen szűkebb a lista, amit hajlandó megenni, és ezek mellett hosszú távon is kitart. A válogatós gyerekek közösségbe kerülve rendszerint szívesen fogadják az új ízeket, evészavar esetében azonban nem jelent befolyásoló tényezőt a közösség.

Magától nem múlik el

A válogatósság a normál fejlődés része, mely általában a gyerekek 6 éves korára elmúlik. Az evészavar azonban felnőtt korra is megmaradhat, kezeléséhez többféle szakember bevonására is szükség lehet.

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét! Ez mindenképp indokolt:

  • ha 1,5 évesnél fiatalabb gyermeknél tapasztaljuk a tüneteket,
  • ha az evés napi problémát okoz, esetleg sírás, szorongásos tünetek is kísérik,
  • ha a súlyfejlődése elmarad az életkorától,
  • ha a gyermek kevesebb, mint 20 féle ételt fogad el,
  • ha az evés ideje a hosszadalmas kínálás és próbálkozások miatt rendszeresen elhúzódik.

Sarnyai Tünde
gyermekdietetikus, okl. táplálkozástud. szakértő Msc
Gyermekgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!