Keresés
Close this search box.

Bélflóra: egészségünk kulcsa egy életen át

//

Bélflóránk életünk első 3 évében „alapozódik meg”. Fiatal felnőtt korra stabilizálódik, majd életmódunk függvényében változhat, jelentősen befolyásolva egészség-betegség skálánk további alakulását.

A bélflóra (mikrobiom) kb. 2000-féle baktériumtörzsből, vírusokból, gombákból és egyéb mikroorganizmusokból álló életközösség. Kialakulásának fázisai a következők:

Méhen belüli élet – Az első baktériumtelepek a magzat bélrendszerében még a méhen belül megjelennek, és már a bélflórakezdemény összetétele szempontjából is kimutatható különbségek vannak a harmonikus, illetve stresszes terhességből született újszülöttek között! Utóbbiaknál kisebb számban mutathatók ki Lactobacillus- és Bifidobacter-, illetve nagyobb számban a Proteobacter-törzsek.

Születés – A szülés módja a 2. meghatározó állomás: hüvelyi szülés során az anyai hüvelyflóra Lactobacillusai megteremtik az egészséges bélflóra alapjait. Császármetszés esetében ez elmarad, helyükbe a bőrfelszínen élő és kórházi törzsek (Staphylococcus, Acinetobacter) lépnek. Ennek egyik következménye, hogy a császármetszéssel született gyerekeknél gyakoribbak az allergiás betegségek (pl. ekcéma, asztma).

Csecsemőtáplálás – Az anyatej baktériumai (Lactobacilli, Bacteroides, Bifidobacterium) gazdagítják a csecsemő bélflóráját, a tej szénhidrátjai pedig táplálják a kialakuló bélflórát. Tápszeres csecsemőknél a bélflóra összetétele másképpen alakul: nagyobb számban mutathatók ki kórokozó tulajdonságokkal bíró (E. Coli, Bacteriodes, Clostridium) törzsek.

Hároméves korig – Ekkorra alakul ki a bélflóra személyre szabott mintázata. A fokozatos hozzátáplálás és minden, amit a gyerek a szájába vesz, újabb adalékot jelent a bélflóra gazdagodásához.

Felmérések igazolják, hogy a természetközelben, „lazán” nevelt gyerekek bélflórája gazdagabb, immunrendszerük erősebb, mint az aggályosan tiszta környezetben felnövő társaiké.

Fiatal felnőttkor – A bélflóra alapvető összetétele már nem változik. Az életmód, az étrend és az életesemények azonban nyomot hagynak a bélflórán (is), befolyásolva ezzel az egészség és betegség alakulását.

Időskor – Általában 65 éves kor után az egész szervezet idősödésével együtt a bélflóra is gyengül, könnyebben terjednek a kórokozók. Ebben a meglassult életvitel, az egysíkúvá váló táplálkozás jelentős szerepet játszhat.

Tanulságos megfigyelés, hogy az időskorban szellemileg-fizikailag aktív életet élő embereknél a bélflóra is fiatalos marad, vagyis nagyobb diverzitást mutat, mint az átlagos kortársak esetében.

Összességében: a boldog terhesség, a természetes szülés, szoptatás, az egészséges hozzátáplálás a legjobb megalapozója az egészséges bélflórának, melyet a továbbiakban leginkább az aktív életvitel, a stressz hatékony kezelése és a rostdús, természetes étrend befolyásol jó irányba.

Dr. Pászthory Erzsébet
Erzsébet belgyógyász, gasztroenterológus, háziorvos
Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!