Keresés
Close this search box.

Energia-egyensúly

//

Egy nap mindenkinek 24 órából áll, azoknak is, akik nagyon elfoglaltak, egyszerre sok helyen kell teljesíteniük, akik a család, a gyerekek mellett felelős munkát végeznek, ráadásul egészségük, kondíciójuk vagy alakjuk megőrzése érdekében még sportolnak is. Hogyan juthat minderre idő, figyelem és elegendő energia?

Az idő- és energia-egyensúly megteremtésének, fenntartásának fontos feltétele, hogy – egy-egy ritka, különleges alkalom kivételével – hosszú távon nem zsákmányolhatjuk ki magunkat. Nem adhatjuk oda minden időnket és energiánkat a munkahelyi és családi kötelezettségek teljesítése érdekében, mert a továbbiakban már nem lesz miből pótolnunk a befektetett energiát.

Tény, hogy a napjainkból sportra szánt időben is bizonyos szempontból töltődni tudunk: csökken a feszültség, átmenetileg sokat letehetünk a terheinkből, túlterhelt agyunk pihen, végre magunkkal foglalkozunk, tehát sok szempontból a sportot – még ha megerőltető is – feltétlenül ÉN-időnek tekinthetjük.

Tartsuk szem előtt, hogy a rendszeres edzések során semmiképp nem nélkülözhetjük a pihenőnapokat, melyeken valóban pihenni kellene. Ha ilyenkor füvet nyírunk vagy a gyerekeket fuvarozzuk egész nap, akkor sem fizikailag, sem szellemileg nem tudunk teljesen regenerálódni. A pihenés során a szervezet „újjáépíti” önmagát, és ha ezt nem engedjük meg, jelentősen csökkenhet az elvárt teljesítményünk. Próbáljuk tehát olyan napokra időzíteni a pihenést, amikor semmilyen komoly vagy időrabló feladat nem vár ránk!

Bár összességében fontos a szigorú időbeosztás, a feladatok ütemezése – gondolhatnánk, hogy ettől aztán nincs eltérés –, ám időnként szükséges a szellemi rugalmasság, és a napjainkban sokakra jellemző maximalizmus átértékelése.

Vajon mit nyerünk azzal, ha egy betegség, megfázás során vagy egy váratlanul kimerítő munkanap után is ragaszkodunk a napi terv maradéktalan teljesítéséhez, például az esti edzéshez, a betervezett kilométerek lefutásához vagy letekeréséhez? Valószínűleg csak rontunk az állapotunkon. Figyeljünk inkább a testünk jelzéseire, és ha egy kis kíméletet kíván, adjuk meg neki! Ha viszont épp elmaradt például a szülői értekezlet, nyugodtan megjutalmazhatjuk magunkat akár egy kis plusz pihenéssel vagy soron kívüli edzéssel.

Ahhoz, hogy minden téren folyamatosan magas teljesítényt nyújtsunk, kiegyensúlyozott energiaszint szükséges.

Ehhez a táplálékunk a legfőbb üzemanyagunk.

Amennyiben a teljesítményelvárások mellett az esetleges túlsúly megszüntetése is célként szerepel, ehhez kell igazítanunk, azaz átalakítanunk napi étrendünket, táplálkozási szokásainkat.

Fülöp Tibor
sportlaborvezető
sportorvosikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!