Keresés
Close this search box.

Ha a meddőség oka: korai klimax

//

A menopauza előbb-utóbb minden nőnél elérkezik, ennek ideje általában 45-50 éves kor után van. Ekkor a nők nemcsak fiatalságukat, hanem a termékenység korát is búcsúztatják. Egyesek ezzel jóval korábban szembesülnek, gyakran épp akkor, amikor babát terveznek.

Korai klimax, a női ego romba döntője

A nők 30-35 éves korukban rendszerint még fittnek és fiatalnak érzik magukat. Legtöbbször a sikertelen gyermekáldás vagy menstruációs zavarok miatt keresik fel a nőgyógyászt, s nem is sejtik, hogy problémájuk hátterében a korai klimax állhat.

A menopauza egyik legjellemzőbb tünete a vérzési rendellenesség, mivel megváltozik a hormontermelés és a petefészkek elkezdenek kimerülni. Csak a normálisnál jóval korábban csökken a progeszteron, majd az ösztrogén szintje. Emiatt eleinte csak elvétve, később egyre többször lesznek anovulációs ciklusok, míg végül egyáltalán nem történik meg a peteérés.

Manapság egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás, gyakori, hogy csak 30-35 felett indul a babaprojekt. A korai klimax rizikója főként ott magasabb, ahol a családban előfordult már korai klimax, ahol a nő cukorbeteg, esetleg korábban kemoterápián/sugárkezelésen esett át. Ezek ugyanis mind olyan hatással vannak a hormon- és reprodukciós szervekre, hogy megnő a korai petefészek-kimerülés esélye.

Jellemző tünetek: gyakori fejfájás, hangulatingadozás, hőhullámok, depresszió, hízás, alvászavarok, csökkent libidó, hajhullás, az emlők megváltozott konzisztenciája.

Lehet saját gyermekem?

A menopauza hosszú folyamat, ami több évig tart. A kezdetén még megtörténhet a teherbe esés – főleg hormonpótló készítményekkel –, ám minél tovább vár a nő, annál kisebb az esély, mert a petefészkek kimerülnek.

Aki nem akar gyereket, annak számára is fontos figyelmeztetés a klimax, hogy jobban oda kell figyelnie magára, mivel ekkor megnő az olyan szövődmények kockázata, mint például a csontritkulás vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!