Keresés
Close this search box.

Hogyan javíthatjuk még a termékenységet?

//

Egyre több embert érint napjainkban az inzulinrezisztencia (IR), melynek hátterében gyakran a helytelen életmód áll, s mely összefüggést mutat például a termékenységgel is. Gyakran az inzulinrezisztens állapot javítása jótékonyan befolyásolja a családtervezés eredményét is.

A kezeléshez elsősorban életmódterápiára van szükség, melyet olykor gyógyszeres kezelés egészít ki. Ezen kívül bizonyos étrend-kiegészítőket is segítségül hívhatunk, ilyen például az inozitol is.

A B-vitaminok családjába tartozó inozitol számos élettani folyamathoz járul hozzá – elsősorban az anyagcsere-folyamatokra hat, részt vesz az ingerületek átadásában, de segít megőrizni a szív- és érrendszer, az idegek, az agyi funkciók, valamint a szem egészségét is.

Természetes forrása elsősorban a magvak, gyümölcsök és a zöldségek.

Az inozitol – tanulmányok szerint – fokozza a zsírégetést, segítséget nyújt menstruációs zavarok, illetve olyan szénhidrátanyagcsere-rendellenességek esetén is, mint például az inzulinrezisztencia, a PCOS, de előszeretettel ajánlják az ovuláció támogatására is.

Az inozitol egyrészt növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, másrészt hozzájárul a testsúly csökkenéséhez, normalizálásához, ami elengedhetetlen az állapot rendezéséhez.

Emellett segít helyreállítani az LH/FSH egyensúlyt, valamint csökkenti a tesztoszteron és növeli a progeszteron szintjét is. Ez azért is fontos, mert ezek a hormonális eltérések igen gyakran előfordulnak IR esetén, tovább rontva a teherbeesési esélyeket. Éppen ezért javasolják a családalapítás előtt álló inzulin-rezisztenseknek az inozitol tartalmú étrend-kiegészítőket, főleg folsavval kiegészítve.

Mikor elég és mikor nem? – Tapasztalatom szerint az enyhébb inzulinrezisztencia terápiájában általában nincs szükség gyógyszerre, elég a személyre szabott diéta, valamint a rendszeres testmozgás, melyet kiegészíthet az inozitol pótlása.

Sokaknak már önmagában ezektől nagyban javul az állapotuk, ám ha esetleg mindez nem vezetne eredményre, esetleg súlyosabb az inzulinrezisztens állapot, úgy indokolt lehet a gyógyszeres kezelés is.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!