Keresés
Close this search box.

Intim higiénia és gyermekvállalás

//

A természet úgy alkotta meg az élőlényeket, és így az embert is, hogy teste kémiai úton is védelmi vonalat képezzen a külső kórokozók ellen. A gyermekvállalás időszakában saját és születendő gyermekünk érdekében is fontos feladatunk e védelem fenntartása, erősítése.

Bőrünket enyhén savas vegyhatás védi a többnyire lúgos közeget kedvelő kórokozó baktériumoktól, ez a „savköpeny” az első védelmi réteg. A gyomrot a 2-es pH-jú gyomornedv, a tüdőt az itt keletkező szénsav savas hatása, míg a hasüreget nők esetében a savas hüvely védi.

Családtervezés kapcsán vegyük figyelembe, hogy a partnerek gyakran oda-vissza fertőzik egymást főként baktériumokkal és gombákkal, melyek többnyire a végbélflóra tagjai, de a hüvelyben már kórokozókká válhatnak. Az így kialakult fertőzés jele a hüvelyfolyás, ami gyulladás, és ez akadálya lehet a teherbe esésnek.

Az intim higiénia részeként a napi intim mosakodás mellett, a megelőzés érdekében, javasolt a szexuális együttlét előtt és után a megfelelő tisztálkodás, a savas védelem helyreállítása. A szex utáni vizeletürítéssel a húgyúti fertőzések előzhetők meg.

A napjainkban gyakori kontaktallergiás folyamatok megelőzése, kezelésének kiegészítése érdekében részesítsük előnyben a hipoallergén készítményeket.

A várandósság során – a vércukorszint emelkedése miatt – gyengül a hüvely savas flórája, így a hüvelybe kerülő kórokozók könnyebben elszaporodhatnak. Hüvelyi kezelés mellett, a hüvelyből kifolyó váladék rendszeres eltávolításával, a kis- és nagyajkak megtisztításával, a savas vegyhatás erősítésével megelőzhetjük a visszafertőződést.

A gyermekágyi időszakban a méhből a hüvelyen át kifolyó vér és váladék pH-ja 7-es, azaz semleges, ami a kórokozók elszaporodásához, fertőzéshez vezethet. Tampon használata TILOS! A betétet gyakran kell cserélni, és naponta kétszer javasolt a nemi szerveket kívülről megmosni, hogy a hüvelybemenet természetes állapota, megfelelő vegyhatása mielőbb helyreálljon.

Dr. Kiss Rita
orvos, mikrobiológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!