Keresés
Close this search box.

Már megint felfáztam!

//

A húgyúti fertőzés (elterjedt, de téves megnevezéssel felfázás) igen gyakori betegség, ami egyrészt sokakat érint, másrészt hajlamos a kiújulásra. Mit tehetünk a megelőzés és tünetek enyhítése érdekében?

A legtöbb húgyúti fertőzés a kívülről bejutó baktériumok miatt alakul ki, melyek közül leggyakoribb az E. coli. Az antibiotikumok gyorsan és hatékonyan képesek megsemmisíteni ezeket a kórokozókat, de lehetnek kellemetlen mellékhatásaik. Ilyen például a gombás fertőzések egy fajtája, a Candida vaginális, ami elsősorban azért alakul ki, mert az antibiotikumok megváltoztatják a szervezet baktériumflóráját, nők esetében a hüvelyi flóra egyensúlyát. Ezzel ördögi kör alakul ki, mert a hüvelyi egyensúly megbomlása visszatérő húgyúti gyulladáshoz vezethet. Ezért antibiotikumos kezelés mellett fontos a pre- és probiotikumok szedése.

Komplikáltabb esetekben azonban szükség van az orvos által elrendelt kezelésekre, akár antibiotikumra is. Komplikációnak számít:

  • ha a húgyúti fertőzés rendszeresen kiújul,
  • ha már valamilyen elváltozás, rendellenesség alakult ki a húgyúti rendszerben (például nem a fertőzéshez köthető vizelési panaszok),
  • ha az immunrendszert érintő betegséggel (pl. HIV, lupus) küzd a páciens,
  • ha antibiotikum-rezisztens baktérium jelenlétét mutatták ki.

Kiújuló húgyúti fertőzésről beszélhetünk, ha évente legalább háromszor visszatérnek a kínzó panaszok. Ilyen esetekben is nagy segítséget jelentenek a kúraszerűen, 3 hónapig alkalmazott szimbiotikumok, melyek probiotikumokat és az azok táplálékát jelentő prebiotikumokat együttesen tartalmaznak. Mivel az egészséges hüvelyi mikrobiomot főként Lactobacillusok uralják, így a Lactobacillusokat is tartalmazó probiotikumok lehetnek a leghatékonyabbak. A probiotikumok nagy előnye, hogy nem okoznak antibiotikum-rezisztenciát és további egészségügyi előnyökkel is járhat, ha a hüvelyflórába újra visszatelepülnek a Lactobacillusok.

Mi segíthet még?

Igyunk sokat, ez segít a húgyutak „kitakarításában”. Kortyoljunk el legalább napi 8 pohár vizet! A vörösáfonyalé vagy tea is hasznos, mert a benne lévő polifenolok miatt megelőzheti az E.coli baktériumok elszaporodását.

Ne tartogassuk a vizeletet! Az inger jelentkezése után minél hamarabb menjünk vécére! Ezzel elősegíthető a baktériumok kiürülése.

Használjuk helyesen a vécépapírt: elölről hátrafelé töröljünk! Ezzel elkerülhető, hogy a végbél felől baktérium jusson a húgycső felé.

Megfelelő szexuális higiénia szükséges a húgyúti fertőzések megelőzése érdekében (is), ezért tünetek esetén ajánlatos óvszert használni, és mind az aktus előtt, mind közvetlenül utána beiktatni egy-egy vizelést, valamint megmosni a genitáliákat.

Dr. Nagy Károly PhD
urológus szakorvos
Urológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!