Keresés
Close this search box.

Sikerült a lombik! Hogyan tovább?

//

Napjainkban a lombikbébi program (IVF) egyre több pár esetén válik szükségessé. Mivel ekkor maga a teherbe esés sem a megszokott úton történik, a terhesgondozásnál is kiemelt figyelemmel kísérik a kismamákat és babájukat. Miben más ez a várandós gondozás?

Amikor egy pár több mint egy éve hiába próbálkozik a családalapítással, javasolt mindkettőjük kivizsgálása, hogy kiderüljön, mi áll a teherbe esés útjában.

Nők esetén gyakori ok a hormonális zavar, a fizikai akadályok (pl. összenövés, nem átjárható petevezetők, myomák, endometriosis stb.), illetve a pszichológiai problémák. A 35 év feletti életkor önmagában is nehezíti a teherbe esést, és sajnos ma egyre többen „futnak ki az időből”. Bár a legtöbb esetben kiderül, hogy mi a sikertelenség oka, és azt kezelni is lehet, nem ritka, hogy mesterséges megtermékenyítésre (inseminatio, IVF) van szükség. A lombik programban való részvétel indikációja lehet: az életkor, a hormonális eltérés, súlyos endometriózis (mindkét petevezető elzáródása), sikertelen inseminatio-k, nem megfelelő spermakép.

Amikor végre pozitívat mutat a terhességi teszt, hogyan tovább? Az IVF-ET (embryo transfer) útján fogant terhességek eleve veszélyeztetett terhességnek minősülnek. Általában 30-on felüli, társbetegségekkel terhelt várandósokkal van dolgunk. A kivizsgálás elhúzódó lehet, műtétekre kerülhet sor (pl. petevezető átjárhatóság, laparoszkópia, mióma, ciszta eltávolítása stb.). Külön figyelmet igényelnek a stimulációs szövődmények, melyek esetenként súlyosak is lehetnek. Jelentősen megnő az ikerterhességek esélye is, így minden kockázat és szövődmény kétszeres.

A lombikos kismamáknál sűrűbb kontroll szükséges, a terhesség első felében gyakoribbak többek között a vérzéses szövődmények is, meghatározott ideig progeszteronpótlás is indokolt lehet.

Főként ikerterhesség esetén gyakoribb a császármetszés, melyet követően az újabb terhességnél is ugyanez várható. Két császármetszés után pedig a hüvelyi szülés abszolút ellenjavallt.

Dr. Hernádi Balázs
nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!