Keresés
Close this search box.

Emiatt lehet allergiásként folyton fáradt

//

Gyakori jelenség, hogy a nyári szénanátha mellett erős fáradtságérzet, sőt a koncentrálóképesség csökkenése is jelentkezik. Ennek több oka is lehet.

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás

A leggyakoribb ok, hogy az allergiás tüneteket nem kezelik megfelelően. Az éjszakai orrdugulás és tüsszögés miatt így a beteg nem tudja magát kipihenni. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, egyre fáradtabb lesz. Ne feledjük: egy-egy allergén növény pollenszórása akár hónapokig is tarthat, ez pedig nagy megpróbáltatást jelent a betegeknek.

Ködös agy

Az allergiás reakciók rengeteg energiát emésztenek fel, közben olyan anyagok kibocsájtása is zajlik, amelyek álmosságot okozhatnak. Sokan észlelik, hogy kifejezetten nehezükre esik koncentrálni. A ködös agy néven ismert jelenséget egy megfázás, vírusos nátha idején is átélhetjük, ám az általában csak 7-10 napig tart, míg a szénanátha akár hónapokon át megkeserítheti a mindennapokat.

Így lehet újra kipihent

▶ Első lépésként allergiavizsgálattal javasolt kideríteni, mi okozza a tüneteket.

▶ Fontos tudnunk, hogy a vény nélkül kapható első generációs antihisztamin-készítmények gyakran okoznak álmosságot (a második vagy harmadik generációsoknál ez már nem jellemző). A tünetek oka és a legerősebb panaszok alapján megfelelő hatóanyagú készítményt lehet választani.

▶ Előfordul, hogy azért vagyunk fáradtak, mert a tünetek épp az éjszakai alvás idején jelentkeznek. Az is lehet, hogy a korábban hatásos kezelés most nem válik be, mert erősebb a pollenszezon, több stressz ért bennünket, ami rontja a tüneteket, esetleg újabb allergia jelentkezett, melyhez más készítményre van szükségünk.

▶ Előfordul, hogy az alvásminőséget rontó orrdugulás oka nem szénanátha, hanem például orrsövényferdülés vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás. Ilyen esetekben a megfelelő fül-orr-gégészeti kezelés eredményeként újra nyugodtan aludhat.

Dr. Moric Krisztina
fül-orr-gégész, allergológus főorvos
Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!