Keresés
Close this search box.

Ha mégis megsérülünk

//

Bármely utazót, turistát érhet kisebb-nagyobb sérülés, ezért hasznos, ha van nálunk egy kisebb „elsősegély doboz”. Fontos azonban, hogy csak kicsi, „mindennapos” sebek ellátására vállalkozzunk, komolyabb seb, esetleg extrém sérülés (állatharapás, medúzacsípés, kígyómarás) esetén kérjünk orvosi segítséget!

A tengerben lubickolva találkozhatunk medúzákkal, melyek szúrása fájdalmat, zsibbadást, esetenként súlyosabb tüneteket is okozhat.

A tengeri sün, csillag és uborka tüskéi, egyes szivacsfélék, korallok és halak érintése is erős bőrreakciót válthat ki. A tüneteket tengervizes, majd ecetes vagy alkoholos vízzel történő lemosással, illetve gyulladást, allergiát csökkentő krémekkel enyhíthetjük.

A természetben nyaralva egészen biztosan találkozunk majd valamilyen állattal, amely akár veszélyes is lehet. Gondolnunk kell a harapásukkal fertőző állatokra, ha nem is mindjárt oroszlánra, de egy kóbor macskára vagy kutyára mindenképp. Harapott seben keresztül lehet elkapni a súlyos következményekkel járó veszettséget például macskától, denevértől, mosómedvétől, borztól, rókától vagy akár kutyától. Óvakodjunk a patkányoktól is, mivel igen sok betegséget terjesztenek!

Minden seb más, a kezelésük is eltérhet attól függően, hogy vágott, horzsolt vagy égési sérülésről van szó.

  1. Első lépés az esetleges vérzés csillapítása és elállítása.
  2. Következő lépés a sebtisztítás: a seb környékét tiszta folyó vízzel alaposan lemossuk, hogy több baktérium már ne juthasson a sérült felületre.
  3. Harmadik lépés a seb fertőtlenítése, e célra legyen elsősegélydobozunkban fertőtlenítőszer, például jód.

Vágott, horzsolt, felületi seb esetében hámosító kenőccsel gyorsíthatjuk a gyógyulást.

Harapott seb esetén nagy a fertőzésveszély, ennek első jele a pír, a melegség és a nyomásérzékenység, később láz és pulzáló fájdalom is jelentkezhet. Minden harapott sebnél azonnal forduljunk orvoshoz!

Égési sérüléseknél legfontosabb a hűtés hideg folyóvízzel. A felületes égési seb könnyen gyógyulhat, a mély égés orvosi ellátást igényel.

Prof. Dr. Ternák Gábor
Pécsi Tudományegyetem
ÁOK egyetemi tanár, belgyógyász, infektológus, trópusi betegségek szakorvosa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!