Keresés
Close this search box.

Ha nyár, akkor kerti party?

//

A nyári időszakban gyakoriak a szabadban, a kertben szervezett családi összejövetelek, baráti találkozók, a közös sütögetés. Mivel egyre több embert érint az ételallergia vagy -intolerancia problémája, gondoskodnunk kell az ebédhez, vacsorához mentes alternatívákról is.

Pácoljuk a húsokat!

A hisztaminintoleranciásoknak kerülniük kell a füstölt, szárított húsféleségeket, de a pácolt húsok remekül illenek étrendjükbe. Mindig friss húst használjunk az ételekhez, felhasználásig tartsuk hűtőben! Érdemes be is pácolni, mert az olajos pácban az olaj megakadályozza, hogy a levegővel érintkezzen a hús felülete, ami szintén megnövelné a hisztamintartalmát.

Gondosan válasszunk fűszereket!

Cöliákia vagy gluténérzékenység esetén közismert, hogy nem szabad gluténtartalmú élelmiszereket fogyasztani. Ne feledjük, a csomagolás során még a fűszerek is szennyeződhetnek a gluténtartalmú élelmiszereket is gyártó, csomagolóüzemekben. Emiatt csak garantáltan gluténmentes fűszereket használjunk az ételek elkészítéséhez, ha gluténérzékeny vendéget is várunk.

Egészséges, mentes köretek

Amennyiben a grillezett húsok mellé köretet is szeretnénk adni, ne csak a rizsre vagy krumplira gondoljunk. Gluténmentes, magas rosttartalmú, lassan felszívódó, változatos köretet készíthetünk kölesből, hajdinából, amarántból és quinoából is.

Salátát mindenkinek!

Testkontroll, vegetáriánus, mediterrán, low carb, paleolit, ketogén, laktózmentes, gluténmentes, cukormentes… A diétás irányzat igen eltérő, azonban a salátafélék bőséges fogyasztására mindegyik buzdítja követőit.

Sokaknak a saláták nem tartoznak a kedvenc ételei közé, annyit tudnak róluk, hogy egészségesek, de egy kerti sütögetés során a húsok mellé elmaradhatatlan kiegészítők.

Az egyes saláták íze között nagy a különbség, de némi válogatás után mindenki megtalálhatja a számára megfelelőket, főleg ha a benne található zsírban oldódó vitaminok jobb felszívódása érdekében valamilyen finom, hidegen sajtolt salátaolajjal gazdagítjuk.

A hazai konyhákban szinte egyeduralkodó napraforgó-étolajat érdemes kreatívan helyettesítenünk valamilyen egészségesebb alternatívával, melyet – beltartalmi értékei megőrzése érdekében – lehetőség szerint nem hevítünk, hanem utólag adjuk az ételhez. A reformkonyha hívei közül egyre többen próbálják ki például a tökmag-, szezámmag-, szőlőmag-, dió-, mandula- és mákolajat, illetve a méregtelenítő, salaktalanító kúrák fontos kellékét a máriatövismag-olajat.

A méltán népszerű tökmagolaj csodás íze és színe mellett értékes telítetlen zsírsavakkal és jótékony, öregedést lassító antioxidáns és egyéb összetevőkkel is rendelkezik. Saláták ízesítése mellett díszíthetünk vele például nyári zöldségkrémlevest, de pirítós kenyérrel mártogatva is kitűnő, egészséges csemege.

Öntetek, turmixok, desszertek

A salátákhoz gyakran készítünk tejfölös, joghurtos öntetet is, ami viszont komoly panaszokat okozhat a laktóz- és a tejfehérje-érzékenyeknek. A tejcukorra érzékenyek számára megoldást jelenthetnek a laktózmentes tejtermékek, viszont a tejfehérje-érzékenyeknek csak növényi tejhelyettesítőkkel készíthetünk salátaöntetet, fagylaltot, desszertet, gyümölcsturmixot. Utóbbit a manapság népszerű víz- vagy jégalapú smoothie is helyettesítheti. A desszertek készítésénél a gluténmentes diétát folytató vendégekre is legyünk tekintettel!

Rajcsik Enikő
dietetikus
Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!