Keresés
Close this search box.

Mennyi az ideális alvásidő?

//

A Cambridge Egyetem Pszichiátriai Osztálya 500 ezer angol felnőtt bevonásával végzett kutatásában az alvásidő hosszának a mentális egészségre és az általános jó közérzetre gyakorolt hatását vizsgálta. Lássuk az eredményeket!

A Nature Aging szaklapban publikált kutatás eredményei szerint minden életszakaszban fontos a jó minőségű alvás, különösen középkorú vagy idősebb embereknél. Esetükben rendkívül fontos kihasználni minden lehetőséget az alvásminőség javítására, mert ezzel segíthetjük mentális egészségük fenntartását, illetve nagyrészt elkerülhetjük vagy legalább fékezhetjük a kognitív hanyatlást különösen azok esetében, akik pszichiátriai problémákkal küzdenek – nyilatkozta Barbara Sahakian, a tanulmány egyik szerzője.

A 38–73 év közötti vizsgálati alanyokkal egy sor tesztet töltettek ki, mely tükrözte mentális állapotukat. A kutatás során mintegy 40 000 résztvevő genetikai adatai és agyi CT-felvételei is rendelkezésre álltak. Megállapították, hogy a 7 órát alvók nyújtották a legjobb teljesítményt a gondolkodást igénylő kognitív tesztek során.

Akik ennél kevesebbet vagy többet aludtak, rosszabb eredményt produkáltak a gondolkodási sebesség, a memória és a problémamegoldó képesség terén.

Esetükben gyakoribbak voltak a stressztünetek, a depresszió és rosszabb volt az általános mentális állapotuk.

A kutatók összefüggést találtak az alvásmennyiség és azon agyi területek szerkezete között, melyek a kognitív feldolgozás és a memória kapcsán érintettek. Úgy találták, hogy mind a kevés, mind a túl sok alvás az idősödéssel járó mentális leépülés rizikófaktora lehet.

Feng professzor, a tanulmány másik szerzője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az idő előrehaladtával, az alvásminőség romlásának komplex okai vannak, ezek között – az életmódbeli szokások mellett – genetikai tényezők és az agy szerkezete is szerepet játszik.

Forrás: webmed.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!