Keresés
Close this search box.

Mit együnk az utazás során?

//

Nyaralásra készülődve sok mindenre gondolunk, csak arra nem, hogy mit fogunk enni az utazás alatt. Ha nem szeretnénk kopogó szemekkel vagy kényszer hatására vásárolt, ismeretlen eredetű falatokkal átvészelni az utazást, érdemes az úti patikához hasonlóan úti elemózsiával is készülni!

Az alábbi tippek elsősorban akkor érvényesek, ha külföldre és hosszabb útra készülünk, és ott nincs módunk saját alapanyagból főzni, vagy biztonságos ételt vásárolni.

Mivel bármikor közbejöhet valami az utazás során, így jó, ha van nálunk elegendő mennyiségű és kedvünkre való harapnivaló.

Ilyenkor egyszerű és gyors segítség a gyümölcsös müzliszelet vagy valamilyen – akár házi sütésű – egészséges keksz, sütemény, ropogtatnivaló, melyet igényünk szerint cukor-, laktóz- vagy gluténmentes változatban is elkészíthetünk.

Ha gyerekkel utazunk, az étkezés még fontosabb kérdés. Nem árt, ha van nálunk olyan rágcsálnivaló, ami finom és „egészséges” is egyszerre. Nem az a cél, hogy nassolásra szoktassuk, de ha már nem bírna magával, és két étkezés között enne valamit (tízórai vagy uzsonna keretében), akkor annak legyen értékes tápanyagtartalma is! Az almacsipsz, kölesgolyó, natúr magvak, tönkölyropi, zabkeksz a vállalhatóbb nassolnivalók közé tartoznak. Egyetlen problémájuk, hogy könnyen összetöredeznek. Persze a zöldségcsíkok és gyümölcskockák is remek és nagyon egészséges alternatívát jelentenek.

Amit viszünk, annak legalább ismerjük az összetételét. Ha messzire utazunk, akkor előfordulhat, hogy el sem tudjuk olvasni a címkén az összetevőket, az allergén információkról nem is beszélve. Az is lehet, hogy csak nem szeretnénk olyan állatot vagy növényt enni, amit nem ismerünk – még akkor sem, ha jó az íze (elég, ha utólag kiderül, mi volt az, rögtön meggondoljuk magunkat). Nem is beszélve arról, ha még bajunk is lesz tőle!

Ne feledjük azonban: utazási hasmenést nemcsak az út során elfogyasztott ételektől, de attól is kaphatunk, ha nem volt tiszta a kezünk, amikor ettünk.

Ne csodálkozzunk, ha mások nem betegszenek meg! Adott országban az idegen mikrobákhoz a helyi lakosság szervezete már hozzászokott, nekik nem okoz panaszt, mi viszont heves tünetekkel, így hasmenéssel, hányással reagálhatunk ugyanarra a kórokozóra. Ezek egyes területeken megtalálhatók az ivóvízben, és ezzel összefüggésben a jégkockában, sőt a fagylaltban is, de akár a legyek is terjeszthetik. Így a fagyizásról sok helyen ajánlatos lemondani.

A helyi ételek közül legbiztonságosabb talán, ami frissen sült, de ha már több óráig szobahőmérsékleten állt, töröljük őket a menüből! Kerüljük mindenképp az utcán árult ivóleveket, az ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot, és a nem pasztőrözött tejet, tejterméket is!

Amíg tart az otthonról hozott készletünk, a saját készítésű úti csomag, az egészséges szendvicsek, kekszek, tallérok, sütemények, fogyasszuk inkább azokat! Jó ötlet magunkkal vinni pár könnyen szállítható gyümölcsöt (almát, körtét), mert az utazások során jellemző a gyümölcshiány, míg más, egyszerű, csomagolt élelmiszereket egy benzinkútnál is beszerezhetünk. A magvas rágcsák, olajos magvak is jó szolgálatot tehetnek. A sok izzadás miatt a sós változatért sem jár feltétlenül büntetőpont, kivéve ha a vérnyomásunkkal vannak problémák. Ne vigyünk az útra semmi olvadósat, romlandót, kenődőt, túlságosan lédús élelmiszert, mely sérülhet a csomagban!

Ha önellátó szállást foglaltunk és főzőcskézni fogunk, vigyünk magunkkal a cukor helyettesítésére egészségesebb, kevésbé hizlaló édesítőszert és fűszereket is, mert felesleges sóból és alapfűszerekből a helyszínen nagyobb kiszerelést vásárolni, mikor a nyaralás napjaira ezeket kis zacskókban magunkkal is vihetjük.

Ha már ettünk, igyunk is! Amennyiben az ivóvíz minősége megfelelő – környezetvédelmi okokból – töltsük többször használatos kulacsba! A 100%-os gyümölcslevek, smoothie-k gyorsan csillapítják az éhséget, de magas energiatartalmuk miatt ne ezzel oltsuk szomjunkat, ha nem akarunk plusz kilókkal hazatérni.

Schmidt Judit
dietetikus
travelo.hu

Együnk utazáskor is finomat, egészségeset!

Zöldséges húspogácsa

Hozzávalók: 500 g darált marhahús, 1 vöröshagyma aprítva, 1 nagy csokor kapor (vagy más zöldfűszer) apróra vágva, 1 közepes édesburgonya és 1 kisebb főzőtök lereszelve, 1-2 ek. kacsa-, liba- vagy kókuszzsír, só, bors.

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverem, sózom, borsozom, majd egyforma húspogácsákat készítek (tojás nélkül is összeáll). Sütőben 200 °C-on 35-40 percig sütöm. Amikor kihűlnek, salátalevelekbe csomagolom vagy salátát tálalok hozzá.

Cékla-édesburgonya csipsz

Hozzávalók: 0,5 kg édesburgonya, 0,5 kg cékla, kókuszolaj, só.

Elkészítés: A céklát és az édesburgonyát alaposan megmosom, uborkareszelőn héjastól vékony karikákra reszelem. Bő, forró kókuszolajban (több részletben) kisütöm. Papírtörlőre szedem, lecsöpögtetem. Még forrón megsózom.

+1 ötlet: Kánikulában sem szükséges a hűtőtáska, ha egy lehűtött jégakkut teszünk a táskában az étel mellé, hogy friss maradjon.

A receptet Szabó Monika funkcionális táplálkozási és életmód mentor készítette
facebook.com/egyensulypont.huinstagram.com/egyensuly_pont/

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!