Keresés
Close this search box.

Ne rontsuk el ezzel se a nyarat!

//

Tény, hogy testünkön és testünkben mikroszkopikus gombák számos típusa él, de amikor egy gombás fertőzés „elszabadul”, az kínos tüneteket okozhat.

Kockázati tényezők – Mivel a gombák kifejezetten kedvelik a meleg, párás élőhelyeket – ami nyáron az izzadás miatt adott –, a nyár gyakoribbá teszi a megjelenésüket. Másik nyári rizikófaktor, hogy gyakrabban használunk közösségi vizes helyiségeket, medencéket, strandokat, ráadásul gyakrabban járunk mezítláb.

A nyár folyamán a gyakoribb vagy túlzott tisztálkodás is a kockázati tényezők között van, mert rontja a bőr természetes védekezőképességét. A betegségek közül a cukorbetegség, a túlsúly, a végtagok rosszabb vérellátása, a legyengült immunrendszer és a szív-érrendszeri betegségek, illetve az érszűkület tekinthető gyakorító tényezőnek.

Tünetek: leggyakoribb talán a lábgomba, melyre jellemző a viszketés, hámlás, kipirosodás és az égő érzés. Más testrészek, így például a nyak, a végtagok, a törzs és a hajas fejbőr fertőzése esetén általában éles szélű, kör alakú, hámló vörös foltok jelennek meg.

A körmökön a gombafertőzés megvastagodást, sárgássá színeződést és a köröm deformitását okozhatja. A hüvely gombás fertőzésére szintén viszketés, égő érzés és fájdalom hívhatja fel a figyelmet (elsősorban közösülés alatt és után), melyhez hüvelyi folyás és gyulladásra utaló tünetek is társulhatnak.

Teendők: Jó hír, hogy a gombás fertőzések sokszor könnyen kezelhetők vény nélküli szerekkel is, makacs esetekben azonban mindenképp szükséges a bőrgyógyászati (illetve nőgyógyászati) kezelés. Enélkül későbbi súlyosabb következményként például ekcéma, orbánc vagy nyirokérgyulladás is kialakulhat.

Igyekezzünk tisztán és szárazon tartani a bőrt, a vizes, izzadt zoknit, alsóneműt, fürdőruhát minél előbb cseréljük le, hordjunk jól szellőző cipőt, ruhát, a nyilvános vizes helyiségekben pedig hordjunk papucsot! Próbáljuk egészséges táplálkozással és testmozgással is egyensúlyban tartani immunrendszerünket!

Dr. Brezán Edina
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
Dermatica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!