Keresés
Close this search box.

Utazás? Nyaralás? Ezeket készítsük az úti patikába!

//

Családdal utazni, nyaralni csodálatos, ugyanakkor kihívásokkal teli is. Sokan már napokkal az indulás előtt listákat írunk, hogy semmi ne maradjon otthon. A készülődés egyik fontos eleme az úti patika összeállítása, ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Úti patikánk az olyan gyógyszertárban és drogériákban elérhető készítmények praktikus tárháza, amellyel elkerülhetjük, hogy egy rovarcsípés vagy akár egy hasmenés visszavesse utazási kedvünket.Íme a sokéves tapasztalatok alapján összeállított családi úti patika listája!

Bőrsérülések igen gyakoriak, különösen gyermekeknél. Kisebb, felületi sebek esetén a problémát mi magunk is orvosolhatjuk. Legyen tehát az úti patikában sebfertőtlenítő spray vagy oldat, égési sérülésre spray vagy krém, horzsolásos hámsérülésekre hámosító kenőcs, kötszer, ragtapaszok.

Megfázás, vírusfertőzés bármilyen országban, bármilyen környezetben jelentkezhet. Ne feledjük, nemcsak az időjárásnak nem megfelelő öltözködés, de a melegebb országokban gyakori, számunkra kevésbé megszokott, erős klímahasználat is próbára teszi a szervezetünket. Legyen az úti patikában lázmérő, fájdalom- és lázcsillapítók (hatóanyagukat tekintve legalább kétféle), fülcsepp fülfájósoknak (akiknek gyakran húzódik a fülükre a fertőzés), orálbiotikum felső légúti fertőzések esetére, orrspray – fiziológiás sóoldatos a kisebbeknek, nagyobbaknak orrcsepp.

Hányás, hasmenés gyakran előfordul nyaralások alkalmával. Meglehet, hogy csak az úti célul választott ország konyhája vagy csapvize szokatlan a bélrendszerünknek, de az ilyen tünetek a strandokon előforduló bélfertőzésekre is utalhatnak. Legyen az úti patikában orális rehidráló készítmény, mely alkalmas a tünetek csökkentésére és a szervezet gyors, hatékony rehidrálására, élőflórás készítmények (probiotikumok) a család minden tagjának, az akut tünetek megszűnése után a bélflóra visszaállítására és védelmére, utazásihányinger-csillapító, ha az émelygés, rosszullét oka az autózás, repülés, hajózás.

Rovarcsípések ellen a legjobb védekezés, ha az úti célunkon előforduló soklábúakról előre tájékozódunk és felkészülünk rájuk. Egy itthoni, erdőbe vagy kempingbe tervezett sátorozás esetén is érdemes legalább a szúnyogokra és a kullancsokra gondolni. Legyen az úti patikában kullancscsipesz, rovarriasztó krém, spray vagy egyéb eszköz, antihisztamin az allergiás tünetek (csípések, kiütések) ellen.

Sportsérülésekre akkor érdemes felkészülnünk, ha a nyaralási tervekben kalandpark vagy túrázás is szerepel. Kisebb izomhúzódásokra, rándulásokra jó, ha van kéznél rugalmas pólya, fásli, izomlazító és/vagy görcsoldó krém, tapasz.

A körültekintően összeállított úti patika segít, hogy a családi nyaralás valóban gondtalan, felhőtlen legyen. Csodás, élményekben gazdag nyarat kívánok!

Dr. Tajti Zsanett
gyermekgyógyász, gyermekintenzív terápiás szakorvos
tunderidoktorneni.hu
facebook.com/tunderidoktorneni

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!