Keresés
Close this search box.

A környezet hatása az életmódváltás sikerére

//

Étkezés és testmozgás terén a szokásokat épp elég nehéz megváltoztatni. A téged körülvevő emberek komoly hatással vannak Rád. Íme néhány tanács, miként védheted ki az ellenállásukat, és hogyan kaphatsz támogatást, melyre oly nagy szükséged van.

Sugárzó arccal feltálalod az általad egészségesnek tekintett vacsorát: grillcsirkét és párolt zöldségeket, majd figyeled a reakciókat. A kisfiad az etetőszékből messzire elhajít egy brokkolirózsát. A tizenéves lányod annyira lecsúszik az asztalnál, hogy csak a szemöldöke és a mobilja látszik ki. A férjed próbál udvarias lenni, már két perce rágja az első falatot, ám nem nyeli le. A kutyád mindig izgatottan szaglászik az asztal körül, most viszont mélyet sóhajtva elvonul. Egyedül érzed magad.

Hogyan tovább? A te életmódváltásodhoz muszáj meggyőzni a környezetedet?Te már döntöttél. Egy ideje több zöldséget eszel, az irodai ebédszünetben gyalogolni mész, hétvégén edzel. A tested jobban néz ki, egészségesebbnek érzed magad, reménységet és inspirációt érzel. Folytatni akarod, de szeretnéd, ha a környezeted is veled tartana, támogatna.

Miért? Egyrészt, mert egyedül nehéz a változtatás, másrészt szeretnéd, hogy ők is egészségesebben éljenek. A szokások azonban fertőzőek. Kutatások szerint a körülöttünk élők testösszetétele, életmódja és szokásai hatnak ránk:

  • A hozzánk közel állók testsúlya meghatározhatja saját testsúlyunkat.Egy elhízott barát 57, egy kövér testvér 40, egy dagi házastárs 37%-kal növelheti a saját elhízási rizikónkat.
  • Testsúlyunkra nagyobb hatással vannak azonos nemű ismerőseink, rokonaink.
  • Az elfogyasztott étel mennyiségét befolyásolja, hogy kivel eszünk: egy nagyevő mellett mi is többet falatozunk a kelleténél.
  • Ismerőseink arra is hatással lehetnek,hogy mit eszünk.

E dolgok jó része tudat alatt működik. Az evolúció során kisebb csoportokban éltünk, nagy egymásra utaltságban, ahol az összetartás életben tart, míg az elhagyatás az életveszéllyel volt egyenlő.

A modern orvostudomány is bizonyította: a magány tényleg ölhet. Az egyedüllét elleni védekezés genetikailag belénk van kódolva.

Ha egy társaságban például salátát rendelsz, amikor a többiek egy hegynyi chipset, akkor máris kilógsz a sorból. Te is lehetsz persze hatással a környezetedre: úttörőnek lenni a változásban nagyon inspiráló dolog! Íme pár javaslat ehhez:

  1. Fogadd el, hogy esetleg nem neked van „igazad”! Kezdd el gyakorolni a győzni nem akarást! Légy nyitott, megértő és érdeklődő, hallgasd meg a többiek véleményét is. Lehet, hogy a bátyád azért iszik, mert így tudja oldani a munkahelyi stresszt. A legjobb barátnőd a túlsúlya miatt lesz mindig ideges, amikor felhozod az egészséges táplálkozás témáját.
  2. Légy kitartó, de nem akaratos! Az ellenállás gyakran a változástól való félelemből fakad.
  3. Magaddal foglalkozz! A saját bátorságod, kitartásod és erőfeszítésed inspirálni fog másokat is.
  4. Tegyél szelíd javaslatokat, és minél inkább vond be a szeretteidet az új életmódodba!
  • Kérd meg a párodat, segítsen az edzés utáni nyújtásban, vagy jöjjön el veled sétálni, edzeni!
  • Kérd meg a gyerekeket, segítsenek megtervezni a heti menüt!
  • Ne felejtsd el megmondani nekik, milyen sokat jelent neked a támogatásuk!

Forrás: Alex Picot-Annand: 3 crucial strategies for getting loved ones to support your healthy lifestyle. Ford.: Mezei Elmira, a teljes cikk és a források a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.


Kezdő életmódváltóknak (és válogatós családtagoknak)

A következő egészséges (glutén-, tej-, tojás- és cukormentes), tápanyagokban gazdag ebédet a legválogatósabb családtagok is örömmel elfogyasztják.

ALTERNATÍV FISH AND CHIPS
panírozott hal sült édesburgonyával, avokádó-majonézzel

Hozzávalók 3-4 személyre: 70-80 dkg afrikai harcsa (vagy más halszeletek), 1 kg édesburgonya tisztítva, hasábokra vágva (a fotón lila édesburgonya van, de jó a narancssárga is), 1 érett avokádó, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl olívaolaj, maniókaliszt (vagy édesburgonyaliszt), kókuszliszt, kókuszolaj a sütéshez, só ízlés szerint.

Elkészítés: A hasábokra vágott édesburgonyát összekeverem az olvasztott kókuszolajjal, sózom, sütőpapírra sorban lerakom és 200 °C-os sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.
Az avokádót összeturmixolom a gerezd fokhagymával, az olívaolajjal és egy csipet sóval.
A besózott halszeleteket maniókaliszt és kókuszliszt 1:1 arányú keverékébe forgatom és bő, forró kókuszolajban kisütöm.

Tálalás: hagyományos tányéron vagy – a gyerekek lelkesedését fokozandó – sütőpapírral bélelt tálcán (mint a Római-parton a halsütőben). Jó étvágyat!

A receptet Szabó Monika funkcionális táplálkozási és életmód mentor készítette
facebook.com/egyensulypont.huinstagram.com/egyensuly_pont/

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!