Keresés
Close this search box.

Az iskolás is egyen egészségeset!

//

Az egészséges életmódra nevelés terén az igazi megmérettetés az iskoláskor kezdetén következik. Az iskolapadba kerülő gyermeknél jelentősen csökken az aktív mozgással tölthető idő, ugyanakkor az iskolai büfék kínálata nem mindig segíti az egészséges étkezésre irányuló törekvéseket. Sőt gyakran komoly csábítást is jelent

A nagyobb városokban ma már mindenhol elérhető egy-egy gyorsétterem, mely kínálatával szintén komoly csábítást jelent a kisiskolások számára. A 7–10 évesek körében már intenzíven jelentkezik a kortársi csoporthoz való tartozás igénye és a zsebpénz megjelenésével már nem tudjuk eltiltani őket attól, hogy az iskolai büfében édességeket vegyenek vagy betérjenek társaikkal egy gyorsétterembe.

A közösségben elfogyasztott kevésbé egészséges ételeket a legtöbb szülő otthon igyekszik ellensúlyozni azzal, hogy az otthoni ételeket egészségesen készíti, sok nyers és párolt zöldséget iktat az étrendbe.

Hogyan segíthetünk, ha gyerkőcünk ennek ellenére hallani sem akar a zöldségekről, hanem mindig cukrot, tésztát, péksüteményt enne, és mindezt cukros üdítővel, netán kólával öblítené le? Bár irreálisnak tűnhet, mégis azt javasoljuk, hogy adjanak neki több, lehetőleg nyers zöldséget, csökkentsék az édességfogyasztást, itassanak vele tiszta, szénsavmentes vizet.

Amennyiben kitartunk az egészség mellett, a következő lépések segíthetnek.

▶ Mutassunk jó példát gyermekünknek az étkezés és az egészséges életmód terén! Lehet, hogy ehhez saját szokásainkon, életmódunkon is változtatnunk kell.

Ne cukrozzunk! Minél kevésbé használunk cukrot, annál kevésbé rontjuk el a természetes ízérzékelést!

▶ Adjunk egészséges reggelit, ne küldjük éhgyomorral iskolába, mert lehet, hogy a büfében édességgel csillapítaná éhségét!

Beszéljük meg a gyerekkel, mivel érdemes egy egészséges testet etetni, itatni és mivel nem!

Legyünk türelmesek, mert a bosszankodástól mi is savasodhatunk! Láthatjuk, hogy az egészségesebb élet felé vezető út lépések sorozatából áll.

Antal Rita
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!